Jak vybrat mezi ETF a akciemi?
Už delší dobu se snažím proniknout do světa investic a teď se mi v hlavě honí otázka, jak vlastně vybrat mezi ETF a akciemi. Před nedávnem jsem četl nějaké články o tom, jak ETF může být skvělou volbou pro diversifikaci portfolia, ale pak zase slyším, že investice do jednotlivých akcií může přinést větší zisky. Čím víc o tom přemýšlím, tím víc jsem zmatený. Měl bych se zaměřit na to, co mi víc vyhovuje – jestli chci mít kontrolu nad konkrétními akciemi, nebo jestli je lepší mít širší spektrum s ETF? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody obou možností? Slyšel jsem, že ETF mají nižší náklady a jsou méně rizikové, ale na druhou stranu mě láká představa, že bych mohl vlastnit podíl v nějaké super úspěšné firmě a těžit z jejích růstů. Jak se to vlastně odrazí na mém dlouhodobém investování? Jak moc je důležité myslet na poplatky a daně v obou případech? A co likvidita? Je pravda, že s ETF je to snazší než s akciemi? No a v neposlední řadě, co když bych chtěl investovat do jednotlivých sektorů, jako jsou technologie nebo zdravotnictví? Mám si radši koupit fond orientovaný na tyto sektory, nebo jít do konkrétních akcií? Jak si mám vybrat? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, co byste doporučili někomu jako jsem já, kdo se teprve snaží orientovat v těchto různých možnostech investování?