Charts.cz/Fórum/Jak vybrat mezi ETF a akciemi?

Jak vybrat mezi ETF a akciemi?

Už delší dobu se snažím proniknout do světa investic a teď se mi v hlavě honí otázka, jak vlastně vybrat mezi ETF a akciemi. Před nedávnem jsem četl nějaké články o tom, jak ETF může být skvělou volbou pro diversifikaci portfolia, ale pak zase slyším, že investice do jednotlivých akcií může přinést větší zisky. Čím víc o tom přemýšlím, tím víc jsem zmatený. Měl bych se zaměřit na to, co mi víc vyhovuje – jestli chci mít kontrolu nad konkrétními akciemi, nebo jestli je lepší mít širší spektrum s ETF? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody obou možností? Slyšel jsem, že ETF mají nižší náklady a jsou méně rizikové, ale na druhou stranu mě láká představa, že bych mohl vlastnit podíl v nějaké super úspěšné firmě a těžit z jejích růstů. Jak se to vlastně odrazí na mém dlouhodobém investování? Jak moc je důležité myslet na poplatky a daně v obou případech? A co likvidita? Je pravda, že s ETF je to snazší než s akciemi? No a v neposlední řadě, co když bych chtěl investovat do jednotlivých sektorů, jako jsou technologie nebo zdravotnictví? Mám si radši koupit fond orientovaný na tyto sektory, nebo jít do konkrétních akcií? Jak si mám vybrat? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, co byste doporučili někomu jako jsem já, kdo se teprve snaží orientovat v těchto různých možnostech investování?

227 slov
2.3 minut čtení
9. 11. 2024
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Je to fakt složitý otázka, ale pokusím se to shrnout. ETF jsou super, protože ti dávají možnost diversifikace. To znamená, že místo toho, abys vsadil všechno na jednu nebo dvě akcie, můžeš investovat do celého balíku akcií a tím snížit riziko. Taky máš obvykle nižší poplatky než u aktivně spravovaných fondů a daně jsou většinou lepší, protože ETF se obchodují jako akcie.

Na druhou stranu, jestli chceš mít kontrolu a vidět přesně, do čeho investuješ, tak samotné akcie můžou být lepší. Když trefíš nějakou super firmu, můžeš mít velký zisky. Ale je to riziko – jedna špatná investice ti může zamíchat s portfoliem.

Pokud se chceš zaměřit na určité sektory jako technologie nebo zdravotnictví, různé sektory ETF mohou být ideální, protože ti umožní investovat do celého sektoru bez nutnosti vybírat jednotlivé firmy. Na druhou stranu, pokud máš konkrétní firmy v tom sektoru, který bys chtěl vlastnit a věříš jim, tak proč ne?

Co se týče likvidity – ETF se obvykle obchodují snadněji než nějaké méně známé akcie, což je další plus. Takže v závislosti na tvých cílech a ochotě riskovat si rozmysli, co ti víc vyhovuje. Je dobrý mít nějakou kombinaci obojího – to ti dá víc flexibility.

197 slov
2 minut čtení
16. 12. 2024
Ondřej Pernica
Ondřej Pernica

Když se rozhoduješ mezi ETF a akciemi, je dobré si ujasnit, co vlastně chceš dosáhnout. ETF jsou fajn pro diversifikaci, takže pokud nechceš mít nervy z toho, že jedna akcie spadne, může být lepší volba. Navíc mají často nižší poplatky a jsou méně rizikové. Na druhou stranu, investice do konkrétních akcií může přinést větší zisky, ale taky větší riziko. Mít podíl v úspěšné firmě je lákavé, ale musíte mít i dobrou strategii a čas na sledování trhu.

Ohledně poplatků – ty můžou ovlivnit tvůj celkový výnos. U ETF většinou platíš jen malé náklady na správu, ale u jednotlivých akcií můžeš mít vyšší transakční náklady. Co se týče likvidity, ETF se obvykle obchodují snadněji než jednotlivé akcie, což může být plus v případě rychlého prodeje.

Pokud chceš investovat do sektorů jako technologie nebo zdravotnictví, ETF zaměřená na tyto oblasti ti dají širší expozici a sníží riziko spojené s jednou firmou. Ale když máš nějaké favority a věříš jim, tak klidně jdi do konkrétních akcií. Vše záleží na tom, co ti víc sedí a jak moc se chceš angažovat ve sledování trhu.

179 slov
1.8 minut čtení
30. 11. 2024
Eva Pernicová
Eva Pernicová