Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF fondů?

Jak začít investovat do ETF fondů?

Chci se zeptat na to, jak vlastně začít investovat do ETF fondů. Je to pro mě úplně nová oblast a upřímně nevím, kde začít. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou možností pro diverzifikaci a že nabízejí výhody jako nízké náklady a snadnou obchodovatelnost. Ale co to všechno znamená v praxi? Jak si vybrat ten správný ETF fond? Existují nějaké konkrétní faktory, které bych měl zohlednit, když vybírám, do čeho investovat? A co se týče platformy, na které bych měl obchodovat – existuje nějaká doporučená nebo je to jedno? Také by mě zajímalo, jaký je minimální vklad, který bych potřeboval, abych mohl začít investovat do těchto fondů. Mám pocit, že je toho hodně, co bych se měl naučit, a občas mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Ještě by bylo super vědět, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se nováčci dopouštějí, když začínají s investováním do ETF. Jaké tipy máte pro někoho takového jako jsem já, kdo začíná s investicemi a chce mít alespoň základní představu o tom, jak to funguje? Předem díky za všechny rady a tipy!

177 slov
1.8 minut čtení
12. 11. 2023
Rudolf Bureš
Rudolf Bureš

Investování do ETF je fakt super volba, pokud chceš rozložit riziko a mít nízké náklady. Začít můžeš tím, že si otevřeš investiční účet u nějaké broker firmy. Zkus se podívat na platformy jako Degiro nebo Fio, jsou dost populární a mají nízké poplatky. Minimální vklad většinou nebude velký, spíš záleží na ceně ETF, co si vybereš.

Když vybíráš ETF, tak se zaměř na to, co ten fond sleduje. Jestli tě zajímají akcie, dluhopisy nebo třeba specifické sektory jako technologie. Důležitý faktory jsou náklady na správu fondu (TER), likvidita (jak snadno se ETF obchoduje) a výkonnost v minulosti.

Nováčci často dělají chybu v tom, že si vyberou fond podle posledních trendů nebo neprozkoumají, co vlastně kupují. Je dobrý mít plán a nedělat unáhlený rozhodnutí. Takže doporučení? Vzdělávej se, čti si o investicích a neboj se začít pomalu. Můžeš klidně zkusit investovat třeba jen pár stokorun měsíčně a postupně zvyšovat, jak se budeš cítit jistější.

152 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2024
Karolína Stehlíková
Karolína Stehlíková

Investování do ETF může vypadat složitě, ale není to tak hrozné. Začni tím, že si otevřeš účet u nějaké brokerské platformy. Mnoho lidí používá třeba Degiro nebo Fio, jsou oblíbené a mají nízké poplatky. Zjisti si, jaké ETF fondy tě zajímají – můžeš se zaměřit na akciové ETF, bondové nebo třeba na sektory jako technologie nebo zdraví. Důležitý je mít přehled o nákladech ETF – podívej se na TER (total expense ratio), čím nižší, tím lepší.

Pokud jde o minimální vklad, většinou nemusíš mít žádný velký balík peněz. Můžeš začít klidně s pár tisíci. A nezapomeň na diverzifikaci – investuj do různých fondů, abys rozložil riziko.

Co se týče chyb, nováčci často kupují ETF na základě emocí nebo trendy, což může být fakt blbost. Zkus si vypracovat nějakou strategii a drž se jí. Před investováním si udělej domácí úkoly a zjisti co nejvíc informací. Nakonec si dej pozor na poplatky při obchodování a vyhýbej se častému obchodování, to ti může sníst zisky. Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2024
Emil Prchal
Emil Prchal