Charts.cz/Fórum/Co znamená undervalued akcie a jak je najít?

Co znamená undervalued akcie a jak je najít?

Zajímá mě, co přesně znamená termín undervalued akcie? Slyšel jsem, že to jsou akcie, které jsou podhodnocené oproti jejich skutečné hodnotě, ale jak to vlastně funguje? Jakým způsobem se určuje, že jsou akcie podhodnocené? Je to založené na nějakých číslech nebo analýzách? A kde vlastně začít hledat tyto undervalued akcie? Existují nějaké specifické ukazatele nebo metody, které by mi mohly pomoci je najít? Mám na mysli něco jako poměr ceny k zisku nebo jiné finanční ukazatele. Zajímalo by mě taky, jestli jsou nějaké konkrétní sektory nebo trhy, kde je pravděpodobnější narazit na tyto podhodnocené akcie. A co když najdu takovou akcii, jak poznám, že je to opravdu dobrý investiční tip a ne jen náhoda? Rád bych měl více informací o tom, jak se vyhnout pastem a špatným investicím. Jaké zkušenosti máte s hledáním undervalued akcií? Jaké nástroje nebo platformy používáte? Děkuji za jakoukoli pomoc!

144 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2022
Štěpán Havel
Štěpán Havel

Undervalued akcie jsou vlastně takové, které se obchodují za cenu nižší, než je podle analytiků nebo různých ukazatelů jejich skutečná hodnota. To může být způsobeno různými faktory, jako je špatná pověst firmy, dočasné problémy nebo celkové tržní podmínky. Jak to zjistit? Můžeš se podívat na různé finanční ukazatele, nejčastěji se používá poměr ceny k zisku (P/E), poměr ceny k účetní hodnotě (P/B) nebo dividendový výnos. Když máš tyhle čísla, porovnávej je s průměrem v odvětví nebo s historickými hodnotami té společnosti.

Místo, kde hledat? Zkus sledovat menší a střední firmy, často tam najdeš příležitosti. Sektory jako technologie nebo zdravotnictví bývají zajímavé, ale i tradiční odvětví jako energetika mohou mít skryté perly. Když najdeš akcii, která vypadá zajímavě, je dobré udělat si důkladnější analýzu. Zkoumej zprávy o firmě, výsledkovou sezonu a obecně její konkurenceschopnost.

Nenech se nachytat na zažitá klišé, že všechno, co je levné, je i dobré. Musíš mít plán a rozumět riziku. K dispozici máš spoustu nástrojů jako Yahoo Finance nebo Morningstar pro základní analýzy. Takže buď aktivní a sleduj trh. Držím palce!

172 slov
1.7 minut čtení
16. 11. 2024
Anna Vejvodová
Anna Vejvodová

Undervalued akcie jsou prostě akcie, které se zdají být levnější, než by měly být, když se podíváš na jejich skutečnou hodnotu. Tohle můžeš určit podle různých ukazatelů jako je poměr cena/zisk (P/E), poměr cena/kniha (P/B) nebo třeba dividendový výnos. Když máš nízký P/E oproti ostatním firmám v odvětví nebo historickým průměrům, může to znamenat, že je akcie podhodnocená. Můžeš taky zkoumat cash flow a další finanční ukazatele.

Hledat undervalued akcie můžeš třeba na burzovních platformách jako Yahoo Finance nebo Bloomberg. Něco, co hodně lidí dělá, je sledovat sektory. Někdy jsou celé sektory na dně (třeba kvůli ekonomickým cyklům) a v takových chvílích můžeš najít skvělé příležitosti.

Pokud najdeš akcii, která vypadá slibně, důležité je prozkoumat, proč je podhodnocená. Jestli je tam nějaký dočasný problém, který by se dal vyřešit, nebo jestli je to dlouhodobý problém. Zjisti si víc o firmě, její konkurenci a celkových trendech v odvětví.

A vyhnout se pastem? To chce trochu zkušeností a intuice. Snaž se rozumět tomu, co kupuješ, a neinvestuj jen na základě jednoho čísla. Dobře si přečti zprávy a analýzy ohledně firmy. Zkus i sledovat názory analytiků nebo investičních blogerů.

Jako nástroje můžu doporučit screener akcií (např. Finviz), kde si nastavíš filtry podle svých preferencí. A hlavně hodně čti a uč se - trhy jsou složité a nikdy nevíš všechno!

212 slov
2.1 minut čtení
2. 10. 2024
Eva Pernicová
Eva Pernicová