Charts.cz/Fórum/Investice do technologických startupů – má to smysl?

Investice do technologických startupů – má to smysl?

Zajímá mě názor ostatních na investice do startupů, zejména v oblasti technologií. Slyšel jsem, že spousta lidí teď investuje do různých tech projektů a nových aplikací, ale dost často se také říká, že většina startupů zkrachuje. Jaká je vlastně pravděpodobnost úspěchu takovýchto investic? Myslíte si, že je možné najít mezi nimi nějaké skryté poklady, nebo je lepší se zaměřit na tradičnější formy investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti? Mám pocit, že technologie se neustále vyvíjí a některé projekty mohou mít obrovský potenciál, ale také se obávám vysokého rizika. Jaké máte zkušenosti s investováním do startupů? Měli jste někdy úspěch nebo naopak ztrátu? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování o investici do technologických startupů? Je dobré sledovat trendy, nebo se spíše soustředit na konkrétní zakladatele a jejich týmy? Jaký je váš celkový pohled na tuto formu investování v dnešní době?

141 slov
1.4 minut čtení
14. 10. 2024
Andrea Hlaváčová
Andrea Hlaváčová

Investice do startupů, obzvlášť v tech oblasti, je fakt riskantní, ale může být i super výnosná. Jasně, většina startupů zkrachuje, to je prostě realita. Můžeš se ale trefit do něčeho, co pak vyletí raketově nahoru. Důležitý je fakt sledovat trendy a mít přehled o trhu. Není to jen o tom, co je zrovna „in“, ale i o týmu, co za projektem stojí. Když se podíváš na zakladatele a jejich zkušenosti, můžeš získat lepší představu o tom, jestli mají šanci uspět.

Osobně jsem investoval do pár projektů a zatím to bylo tak napůl – jeden fakt dobrý návrat a další dva spíš ztrátu. Ale učil jsem se na nich, jak důležitá je analýza a plánování. Nezapomínej na diversifikaci – nedávej všechny vejce do jednoho košíku. S akciemi nebo nemovitostmi je to bezpečnější, ale tech startupy mají potenciál pro velký skok. Takže jestli máš rizikovou povahu a chceš zkusit něco nového, jdi do toho, ale měj na paměti, že to není pro každého.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 7. 2024
Milada Šťastná
Milada Šťastná

Investice do startupů, hlavně v techu, jsou fakt riskantní. Jakože jo, můžeš narazit na něco úžasnýho, ale většina jich stejně skončí. Statistiky říkaj, že kolem 90% startupů zkrachuje, což je dost šílený. Ale zase, pokud se ti podaří najít ten skrytý poklad, můžeš mít obrovský výnosy. Je dobré koukat na trendy, ale taky na tým a zakladatele – jejich zkušenosti a vize můžou být klíčový. Osobně jsem měl pár investic, co vyšly, ale pak i dost propadáků. Mělo by tě zajímat, jak startup reaguje na trh a jak se vyvíjí. Celkově bych řekl: pokud máš volné peníze a jsi ochotný riskovat, jdi do toho. Jinak je asi lepší se držet těch tradičních investic.

113 slov
1.1 minut čtení
28. 9. 2024
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek