Charts.cz/Fórum/Jak najít akcie, které nikdo nekupuje?

Jak najít akcie, které nikdo nekupuje?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl najít akcie, které nikdo nekupuje. Jsou to přece ty, které by mohly mít potenciál do budoucna, ale nikdo si jich nevšímá. Jak poznat, že nějaká akcie je podceňovaná nebo opomíjená? Co když by to mohla být příležitost k investici, která by na mě mohla čekat? Zkoušel jsem zprávy a analýzy, ale většinou se všechno točí kolem populárních firem nebo trendů a já bych rád našel něco méně známého. Jaké metody nebo nástroje byste doporučili k vyhledávání takových akcií? Existují nějaké platformy nebo specializované zdroje informací, které by mi mohly pomoci? A co nějaké tipy na to, jak rozpoznat, zda je ta akcie opravdu opomíjená a má šanci na růst? Zajímalo by mě také, jestli máte zkušenosti s nákupem akcií, které nebyly v centru pozornosti a pak se ukázaly jako dobrá volba. Jaké faktory bych měl zvážit před investicí do takových akcií? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci a těším se na vaše myšlenky.

162 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Najít opomíjené akcie může být fakt těžký, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Zkus se podívat na menší společnosti s nízkou tržní kapitalizací. Ty často unikají pozornosti velkých investorů a medií. Sleduj také akcie, které mají nízký objem obchodování – to může naznačovat, že o ně není zájem. Hledej firmy, co mají dobré fundamenty (např. stabilní zisky, nízký dluh), ale jejich ceny akcií klesly nebo stagnují.

Další možnost je sledovat akciové screener nástroje, které ti umožní filtrovat podle různých kritérií, třeba P/E ratio, dividendy nebo růstový potenciál. Většina brokerů má nějaké základní screener nástroje. A pak jsou tu taky specializované platformy jako Seeking Alpha nebo Yahoo Finance, kde můžeš najít analýzy a diskuse o méně známých firmách.

Pokud chceš fakt zjistit, jestli je akcie podceňovaná, koukni na poměr ceny a hodnoty (např. P/B ratio) a porovnej ho s konkurencí ve stejném odvětví. Když je ten poměr výrazně nižší, může to znamenat příležitost. Ale pozor, nezapomeň si udělat vlastní due diligence. Vždycky si projdi finanční zprávy a snaž se odhadnout budoucnost firmy. No a osobně bych doporučil nespěchat – někdy trvá delší dobu, než se trh vzpamatuje a akcie naberou na hodnotě.

190 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Pavla Králová
Pavla Králová

Zkus se podívat na akcie, který jsou zanedbávaný v sektorech, co nejsou úplně trendy. Můžeš googlit různé screener nástroje, které ti umožní filtrovat akcie podle nízkých objemů obchodů nebo nízkých poměrů P/E. Taky se hodí sledovat malé společnosti, co mají solidní základy, ale prostě nezažívají mediální boom. Často se vyplatí prozkoumat novinky a zprávy kolem firem, co nejsou v hlavních titulcích. Vypni si algoritmické doporučování a hledej manuálně. Zkus také číst blogy a fóra investorů, kde lidi sdílej méně známý tipy. A pokud narazíš na něco, co ti přijde jako dobrý potenciál, zkontroluj si jejich finanční zdraví - dluhy, cash flow a tak. Jo a měj trpělivost, tyhle akcie často potřebujou čas, než si je někdo všimne.

117 slov
1.2 minut čtení
29. 1. 2025
Marie Skálová
Marie Skálová