Charts.cz/Fórum/Jak mám začít s investováním do NFT?

Jak mám začít s investováním do NFT?

Jsem úplný nováček v oblasti investování a poslední dobou slyším hodně o NFT, ale zatím jsem se do toho nepustil. Mám pocit, že je to teď docela populární téma, ale nevím, jak to celé funguje. Jak přesně začít s investováním do NFT? Na co bych si měl dávat pozor? Existují nějaké konkrétní platformy, které doporučujete pro nákup NFT? Rozumím tomu, že je důležité mít nějakého peněženku na kryptoměny, ale to mě trochu mate. Je lepší mít peněženku online nebo offline? Jaký je v tom vlastně rozdíl? A co se týče samotných NFT – jak vybrat, do čeho investovat? Mám sledovat umělce nebo trendové projekty? Jak poznám, jestli je to dobrá investice nebo jen další bublina? Měli byste mi poradit, jakým způsobem se dá zjistit hodnota NFT a jak dlouho třeba čekat na zhodnocení? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do známějších projektů nebo se zkusit pustit do něčeho nového a méně známého. A co danění – musím něco hlásit, když prodám NFT se ziskem? Vím, že je toho spousta a já bych byl rád za jakékoliv tipy či rady od těch zkušenějších. Děkuji!

185 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná

Investování do NFT může být trochu chaotické, ale tady je pár tipů, co zkusit. Začni tím, že si uděláš pořádný průzkum. Zjisti, co jsou NFT a jak fungují. Pak si vytvoř peněženku na kryptoměny, to je klíčový krok. Můžeš zvolit online peněženku pro snadnější přístup nebo offline (hardwarovou), která je bezpečnější, ale hůř se s ní manipuluje. Obě mají své výhody.

Dále se podívej na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation, tam najdeš spoustu NFT ke koupi. Když vybíráš, sleduj umělce a projekty, co mají dobrou pověst nebo dobré komunity. Nové projekty mohou mít potenciál, ale jsou rizikovější. Zjistit hodnotu NFT může být složitější, často záleží na poptávce a trendu.

Co se týče investic – rozumný tip je diverzifikovat. Není špatné investovat do známějších projektů, ale i menší kousky mohou překvapit. A nezapomeň na daně! Zisk z prodeje NFT bys měl hlásit, takže se ujisti, že víš, jak to funguje ve tvé zemi.

Celkově buď opatrný a nezapomínej, že trh s NFT je dost volatilní a můžeš i prodělat. Hlavně si dej pozor na emocionální rozhodnutí a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

182 slov
1.8 minut čtení
15. 6. 2024
Jitka Švábová
Jitka Švábová

Investování do NFT může být trochu matoucí, ale není to nic, co bys nezvládl. Nejprve si musíš pořídit kryptoměnovou peněženku. Můžeš začít s online peněženkou jako MetaMask, je to snadné a rychlé. Offline peněženky jsou bezpečnější, ale složitější na používání. V každém případě si dej pozor na bezpečnost a uchovávej své soukromé klíče v tajnosti.

Pro nákup NFT budeš potřebovat nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum. Založ si účet na burze, kde si mohl koupit ETH a pak ho převed do své peněženky.

Pokud jde o výběr NFT, můžeš sledovat trendy na různých platformách jako OpenSea nebo Rarible. Je dobré koukat na umělce a projekty, které mají už nějakou historii a příběh. Ale můžeš zkusit i méně známé projekty, pokud tě k tomu něco táhne.

Ohledně hodnoty NFT – sleduj tržní ceny, historii prodeje a poptávku po daném díle. Tyhle věci ti pomůžou zjistit, jestli je investice rozumná nebo jestli jde jen o další bublinu. A co se týče danění – jo, pokud prodáš NFT se ziskem, měl bys to hlásit. Nezapomeň na to, že pravidla se můžou lišit podle země.

Takže shrnuto: získej peněženku, nakup kryptoměnu, prozkoumej trh a buď opatrný s investicemi. Hodně štěstí!

190 slov
1.9 minut čtení
28. 1. 2025
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá