Charts.cz/Fórum/Kde si koupit NFT a na co si dát pozor?

Kde si koupit NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, jak to vlastně funguje s těmi NFT. V poslední době se o tom hodně mluví a já bych chtěl vědět, kde si můžu nějaké koupit. Jaké platformy jsou ty nejspolehlivější a které nabízejí nejlepší výběr? Je lepší nakupovat na známých burzách, jako je OpenSea nebo Rarible, nebo jsou i jiné, které by mohly být zajímavé? A co takové poplatky? Slyšel jsem, že při nákupu NFT se platí různé transakční poplatky nebo poplatky za minting. Jak moc to ovlivní celkovou cenu? A co bezpečnost? Jak se můžu ujistit, že nekupuji něco, co je padělané nebo co nemá skutečnou hodnotu? Existují nějaké tipy nebo rady, jak rozpoznat kvalitní projekty od těch méně důvěryhodných? Taky by mě zajímalo, jestli se dá někde získat víc informací o konkrétních umělcích nebo tvůrcích NFT předtím, než do nich investuji. Jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy NFT? Mám se zaměřit na digitální umění, herní předměty, nebo třeba nějaké sběratelské karty? A ještě mi prosím poraďte, jaké rizika bych měl zvážit při investici do NFT? Co bych měl mít na paměti před tím, než do toho vložím peníze?

183 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2024
Jan Procházka
Jan Procházka

Kde koupit NFT? Takže, na tohle téma je spousta možností. OpenSea a Rarible jsou jasný favoriti, mají širokou nabídku a jsou docela spolehlivý. Ale je dobrý kouknout i na menší platformy jako Foundation nebo Zora, tam můžeš najít zajímavý kousky. Co se týče poplatků, tak si dej pozor na transakční poplatky (gas fees), protože ty můžou hodně navýšit celkovou cenu. Před nákupem se podívej, jaké poplatky platforma účtuje.

Bezpečnost je taky důležitá. Zkontroluj, jestli je umělec ověřený a jestli má dobrou reputaci. Můžeš si projít jejich sociální sítě nebo webovky. Snaž se nakupovat od známějších tvůrců nebo projektů, co mají nějakou historii.

Pokud jde o různé typy NFT, tak záleží, co tě zajímá víc - digitální umění, herní předměty nebo sběratelské karty? Každý typ má svý specifika a hodnotu. Rizika? No, trh s NFT je hodně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze, pokud si nedáš pozor. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a radši si udělej domácí úkol ohledně projektu předtím, než do toho vrazíš prachy.

169 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2023
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

Takže, pokud chceš koupit NFT, nejlepší místa jsou OpenSea a Rarible. Tyhle platformy mají velkou nabídku a spoustu známých umělců. Ale je dobrý si dávat pozor na poplatky – většinou zaplatíš za gas fees, což jsou ty transakční poplatky na Ethereum síti, a to může být dost drahý. Může to klidně přidat pár desítek dolarů k ceně NFT, takže si to spočítej před nákupem.

Co se týče bezpečnosti, vždycky se ujisti, že kupuješ z důvěryhodných zdrojů. Zkontroluj profily umělců, jejich sociální sítě a recenze. Padělané NFT nejsou výjimkou, takže buď obezřetný. Zkus se kouknout na weby jako NFT Stats nebo CryptoSlam pro víc informací o projektech.

Rozdíly v typech NFT jsou velký – máš digitální umění, herní předměty, sběratelské karty a další. Každý z těchto typů má svý vlastní fanoušky a trh. Zvažuj, co tě nejvíc zajímá, protože investice do něčeho, co máš rád, ti může pomoct lépe pochopit hodnotu.

Rizika? No, trh s NFT je hodně volatilní – ceny můžou rychle stoupat i klesat. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A pamatuj, že ne všechno, co je populární teď, bude mít hodnotu i za rok nebo dva.

188 slov
1.9 minut čtení
23. 1. 2023
Adam Bartoš
Adam Bartoš