Co všechno může ovlivnit cenu ETF?
Zajímalo by mě, jaké faktory vlastně hrají roli v určování ceny ETF? Je jasné, že tržní podmínky a poptávka mají vliv, ale co dalšího by mohlo ovlivnit cenu těchto fondů? Například, jaký význam mají ekonomické ukazatele jako inflace nebo úrokové sazby? A co geopolitické události? Může mít nějaký vliv také to, jak jsou jednotlivé akcie v portfoliu ETF výkonné? Jak se projevuje různá likvidita na ceně ETF a co třeba poplatky spojené s jeho správou? Zajímalo by mě i to, jestli je důležité sledovat objem obchodů a jak to může ovlivnit cenu. A co sentiment investorů, má to nějaký dopad na cenu ETF? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak tyto různé aspekty mohou vzájemně interagovat a ovlivňovat konečné ceny. Jak se tedy dá lépe porozumět tomu, proč cena jednoho ETF může skákat nahoru a dolů, zatímco jiný zůstává stabilní? Jaké trendy bych měl sledovat, abych byl lépe informovaný o změnách cen ETF? Také mě zajímá, zda jsou nějaké konkrétní příklady nebo situace, kdy došlo k výrazným změnám cen ETF a co je vlastně způsobilo. Všechny tyto faktory mi přijdou jako důležité pro pochopení investování do ETF a rád bych se dozvěděl víc.