Proč bych se měl zajímat o likviditu v DeFi?
Přemýšlím, proč je vlastně likvidita v decentralizovaných financích tak důležitá. Když se podívám na tradiční finance, tak tam to asi chápeme – bez likvidity by bylo těžké provádět obchody nebo rychle měnit aktiva. Ale v DeFi? Jaký má smysl sledovat, kolik peněz se může během okamžiku přesunout mezi různými protokoly nebo platformami? Myslím, že pokud chci investovat do kryptoměn nebo farmit nějaké tokeny, tak by mě asi mělo zajímat, jak snadno se tyto aktiva dají prodat nebo směnit. Ale co když mám v plánu jen dlouhodobě držet nějaké coiny? Je ještě pořád důležité vědět, jak likvidní jsou? A co se stane, když se trh začne měnit a já se rozhodnu prodat? Nebude mi pak likvidita docela k ničemu, pokud se trh zavře nebo pokud nebude dostatek kupujících? Jak moc je tedy důležité mít přehled o likviditě právě v DeFi ekosystému, kde se to všechno rychle mění a je to dost volatilní? Můžu nějak ovlivnit svou strategii investování podle toho, jak likvidní jsou jednotlivé projekty? Odpovědi na tyhle otázky by mi mohly hodně pomoct udělat lepší rozhodnutí ohledně toho, do čeho investovat i jak spravovat portfolio.