Charts.cz/Fórum/Proč bych se měl zajímat o likviditu v DeFi?

Proč bych se měl zajímat o likviditu v DeFi?

Přemýšlím, proč je vlastně likvidita v decentralizovaných financích tak důležitá. Když se podívám na tradiční finance, tak tam to asi chápeme – bez likvidity by bylo těžké provádět obchody nebo rychle měnit aktiva. Ale v DeFi? Jaký má smysl sledovat, kolik peněz se může během okamžiku přesunout mezi různými protokoly nebo platformami? Myslím, že pokud chci investovat do kryptoměn nebo farmit nějaké tokeny, tak by mě asi mělo zajímat, jak snadno se tyto aktiva dají prodat nebo směnit. Ale co když mám v plánu jen dlouhodobě držet nějaké coiny? Je ještě pořád důležité vědět, jak likvidní jsou? A co se stane, když se trh začne měnit a já se rozhodnu prodat? Nebude mi pak likvidita docela k ničemu, pokud se trh zavře nebo pokud nebude dostatek kupujících? Jak moc je tedy důležité mít přehled o likviditě právě v DeFi ekosystému, kde se to všechno rychle mění a je to dost volatilní? Můžu nějak ovlivnit svou strategii investování podle toho, jak likvidní jsou jednotlivé projekty? Odpovědi na tyhle otázky by mi mohly hodně pomoct udělat lepší rozhodnutí ohledně toho, do čeho investovat i jak spravovat portfolio.

185 slov
1.9 minut čtení
29. 10. 2022
Ondřej Kočí
Ondřej Kočí

Likvidita v DeFi je fakt důležitá, i když plánuješ držet coiny dlouhodobě. V DeFi se dost často mění situace a volatilita může být vysoká. Když se rozhodneš prodat, chceš, aby jsi mohl rychle najít kupujícího nebo směnit tokeny bez zbytečných ztrát. Pokud je nízká likvidita, může tě to stát víc, než bys chtěl. To znamená, že i když teď hodláš vydržet, může nastat situace, kdy budeš muset rychle reagovat. A jestli trh začne padat, bez likvidity můžeš skončit se svými coiny a nikdo ti je nevezme. Takže jo, sledování likvidity by mělo ovlivnit tvou strategii investování, hlavně pokud jde o projekty s nízkou likviditou – tam si dej bacha. Když víš, kde je likvidita silná, dá ti to větší flexibilitu a klid při obchodování.

124 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2024
Vojtěch Vaculík
Vojtěch Vaculík

Zajímavá otázka. Likvidita v DeFi je fakt důležitá, i když plánuješ dlouhodobě držet coiny. I v DeFi můžeš narazit na situaci, kdy se rozhodneš prodat a najednou zjistíš, že trh není dost likvidní – to znamená, že nebude dost kupujících nebo že ceny skáčou nahoru a dolů, což ti může zkomplikovat prodej. Když je likvidita nízká, můžeš mít problém prodat velké množství tokenů bez toho, aby ses přehnal s cenou. Takže i když hodláš držet dlouho, je dobrý mít představu o tom, jak likvidní ten projekt je. Můžeš si tím lépe naplánovat strategii – třeba investovat víc do projektů s vyšší likviditou, pokud bys někdy chtěl rychle vystoupit. Takže jo, sledování likvidity rozhodně není věc, kterou bys měl ignorovat.

119 slov
1.2 minut čtení
26. 8. 2024
Jana Brychtová
Jana Brychtová