Charts.cz/Fórum/Na které DeFi protokoly bych se měl zaměřit?

Na které DeFi protokoly bych se měl zaměřit?

Zajímám se o kryptoměny a poslední dobou mě hodně láká oblast decentralizovaných financí, známých jako DeFi. Je to prý skvělá příležitost, jak investovat a nechat peníze vydělávat, ale nevím, kde začít. Četl jsem něco o různých protokolech, ale je jich tolik a každé má své specifika. Můžete mi poradit, na které konkrétní DeFi platformy bych se měl zaměřit? Zajímal by mě přehled těch nejlepších, které jsou v současnosti populární a mají dobré hodnocení. Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké, které jsou vhodné pro začátečníky, nebo jestli bych měl rovnou zkusit něco složitějšího? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých protokolů? A co třeba bezpečnost – na co si dát pozor? Opravdu chci být opatrný a nechci přijít o své peníze. Mám se zaměřit na půjčování, staking nebo třeba likviditní fondy? Rád bych znal názory lidí, kteří už mají zkušenosti a mohou mi pomoct orientovat se v tomto rychle se vyvíjejícím světě. Jaká je vaše zkušenost s různými DeFi platformami? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

165 slov
1.7 minut čtení
4. 10. 2024
Vladimír Pánek
Vladimír Pánek

Takže, pokud se zajímáš o DeFi, tady je pár protokolů, co by mohly být pro tebe zajímavý. Na začátek zkus Uniswap nebo SushiSwap, jsou to DEXy (decentralizovaný burzy), kde můžeš poskytovat likviditu a vydělávat na poplatcích. Pak je tu Aave a Compound na půjčování a půjčování - super jednoduchý pro začátečníky a můžeš si tam vydělat úroky na svých krypto aktivech.

Pokud chceš zkusit staking, tak třeba Yearn.finance je dobrá volba. Dobrý na optimalizaci výnosů. Ale bacha na bezpečnost, vždycky se podívej na audit smart kontraktů, protože hacky jsou v DeFi dost častý.

Co se týče složitosti, klidně začni s něčím jednodušším, jako je likvidita na Uniswapu nebo staking na nějaké platformě. Pak si můžeš postupně zkoušet složitější věci.

Jakýkoliv protokol si vybereš, pamatuj si – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Ať už půjčuješ, stakeuješ nebo děláš likviditu, vždycky si udělej vlastní průzkum a buď opatrný.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková

Když mluvíme o DeFi, tak je fakt dobrý zaměřit se na pár hlavních protokolů. Začít můžeš třeba s Uniswapem, to je jedna z největších DEX platforem, kde si můžeš vydělat na likviditních fondech. Další super volba je Aave, pokud tě zajímá půjčování a borrowing. Je to celkem intuitivní a máš tam možnost i stakingu. Pak je tu Compound, což je taky půjčovací protokol, ale už je trochu složitější než Aave.

Pokud bys chtěl něco pro začátečníky, tak bych šel do PancakeSwapu – je to podobné jako Uniswap, ale na Binance Smart Chain, takže poplatky jsou nižší.

Bezpečnost je fakt důležitá. Vždycky se koukni na audit smart kontraktů a sleduj, jak probíhá governance protokolu. To ti dá nějakou představu o tom, jak je projekt solidní.

Jako strategie bych zkusil kombinaci stakingu a likviditních fondů, ale pamatuj, že s vyšším výnosem jde ruku v ruce i větší riziko. Nezapomeň si udělat vlastní průzkum a začít s menšími částkami, aby ses naučil, jak to celé funguje.

160 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2023
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová