Charts.cz/Fórum/Investice do zlata versus akcie – co je lepší volba?

Investice do zlata versus akcie – co je lepší volba?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné investovat do zlata místo akcií. V poslední době slyším spoustu názorů na to, jak zlato jako bezpečný přístav může ochránit investice v době ekonomické nejistoty, ale co akcie? Vím, že akcie mohou přinášet vysoké výnosy v dobrých časech, ale co když přijde krize? Je lepší mít fyzické zlato, které si můžu držet doma nebo v trezoru, než investice na burze, které jsou víc volatilní? Jaká jsou rizika a výhody obou možností? Měl někdo zkušenosti s tím, že prodal akcie a investoval do zlata? Jak se to projevilo na jeho celkovém portfoliu? A co inflace? Pomůže mi zlato skutečně ochránit před ztrátou kupní síly peněz? Zajímalo by mě také, jaký je současný trend a doporučení expertů ohledně investování do těchto dvou aktiv. Uvažujete o zlatě jako o dlouhodobé investici a nebo spíš vidíte akcie jako lepší volbu pro budoucnost? Rád bych slyšel názory a rady od lidí, kteří se v tom vyznají.

157 slov
1.6 minut čtení
24. 8. 2020
Robert Průcha
Robert Průcha

Zlato jako bezpečný přístav je fajn, ale akcie dlouhodobě většinou přinášejí lepší výnosy. Když mrkneš na historické trendy, akciový trh má tendenci růst, i když jsou tam krize. Zlato ti může pomoct v inflaci a během ekonomických propadů, ale jeho cena kolísá taky. Mít fyzické zlato je super, ale musíš ho nějak skladovat a pojistit. Akcie můžeš prodávat nebo kupovat rychleji, co se mi zdá praktičtější. Pokud se bojíš volatility, tak asi zlato bude klidnější volba, ale na dlouho bys mohl na akciích vydělat víc. V dnešní době spousta lidí doporučuje diversifikaci – mít jak akcie, tak zlato. Zkrátka, záleží na tom, co od investic očekáváš a jestli jsi ochotný riskovat.

111 slov
1.1 minut čtení
27. 8. 2023
Pavla Králová
Pavla Králová

Investování do zlata versus akcií je věčné téma. Zlato má pověst bezpečného přístavu, zejména při ekonomických krizích a inflaci, protože si udržuje hodnotu. Když se trhy otřásají, zlato obvykle roste. Na druhou stranu akcie mohou nabídnout vyšší výnosy v dobách růstu. Samozřejmě jsou volatilní, což může být problém, když přijde krize a hodnota akcií spadne. Mít fyzické zlato ti dává pocit jistoty, ale zároveň ti to nepřinese dividendy jako akcie. Co se týče zkušeností, pár lidí známých prodalo akcie a přesunulo peníze do zlata a říkali, že to pomohlo ochránit jejich investice během těžkých časů. Ale dlouhodobě akcie většinou přinášejí lepší výnosy než zlato. V současné době se říká, že diverzifikace je klíčová – mít jak zlato, tak akcie může být rozumné. Takže pokud uvažuješ o investicích, možná se poohlédni po kombinaci obojího.

133 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová