Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat své investice?

Jak často bych měl rebalancovat své investice?

V poslední době jsem se hodně zamýšlel nad tím, jak důležité je rebalancování investic, ale stále mám v tom trochu zmatek. Vím, že investice do akcií, dluhopisů a možná i nějakých alternativních aktiv, jako jsou kryptoměny nebo nemovitosti, by měly být vyvážené podle mých cílů a rizikové tolerance. Ale jak často bych měl vlastně rebalancovat? Myslím, že bych měl reagovat na změny na trhu, ale není to příliš časté? A co když se trh pohybuje nahoru a dolů? Měli bychom se řídit nějakým konkrétním časovým rámcem, jako je jednou za čtvrtletí nebo jednou za rok? Nebo by bylo lepší rebalancovat jen v případě, kdy moje aktiva překročí určité procentuální hranice? Taky mě zajímá, jestli je lepší rebalancovat v klidných časech nebo právě naopak, když je trh volatilní. Jak to děláte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s rebalancováním a jak často se k tomu vracíte? Myslíte si, že je to nutnost pro úspěšné investování, nebo to berete spíše jako nezbytné zlo? Rád bych slyšel názory ostatních a zjistit, co funguje nejlépe v různých investičních strategiích.

174 slov
1.7 minut čtení
26. 5. 2024
Miroslava Havelková
Miroslava Havelková

Rebalancování je fakt důležitý, ale jak často, to záleží na víc věcech. Někteří investoři doporučují rebalancovat jednou za rok, jiní radši čtvrtletně. Záleží na tom, jak moc se ti mění poměry aktiv. Když některé aktiva vyrostou a překročí tvůj cílový podíl, je fajn to upravit. Tím se snižuje riziko. Třeba když máš 60 % akcií a 40 % dluhopisů a akcie vyrostou na 70 %, tak bys měl prodat část akcií a koupit dluhopisy zpátky k původnímu rozložení. Někteří to dělají i podle určité procentuální hranice, třeba když se poměr změní o více než 5 %. Co se týče volatility trhu, můžeš rebalancovat klidně i v turbulentních časech, ale buď opatrný. Důležité je mít plán a dodržovat ho. Pokud si nejsi jistej, tak radši zkus konzervativnější přístup a rebalancuj méně často.

131 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Bedřich Drábek
Bedřich Drábek

Rebalancování investic je fakt důležité, ale každý to má jinak. Někdo doporučuje rebalancovat jednou za rok, jiný zase každé čtvrtletí. Osobně si myslím, že má smysl nastavit si nějakou procentuální hranici, třeba 5 nebo 10 %, a když ti aktiva překročí tyhle hranice, tak to rebalancuj. To ti pomůže vyhnout se neustálému sledování trhů. Volatilita trhu těžko ovlivní tvé rozhodnutí, protože je lepší mít stabilní strategii. Já osobně rebalancuju jednou ročně a pak se na to moc nedívám. Někdo by mohl říct, že je to zbytečné, ale myslím, že to pomáhá držet portfolio vyvážené a v souladu s tvými cíli a rizikovou tolerancí. Nakonec jde hlavně o to mít klid, nezbláznit se z toho a držet se plánu.

118 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl