Charts.cz/Fórum/Jaké akcie přežijí krizi a v čem je hledat?

Jaké akcie přežijí krizi a v čem je hledat?

V poslední době se hodně diskutuje o tom, jaké akcie by mohly přežít případné ekonomické krize. Mám na mysli nejen ty obvyklé velké technologické firmy, ale i menší společnosti, které se specializují na odvětví, jež jsou považovány za stabilní. Zajímalo by mě, jestli existují nějaká osvědčená kritéria, podle kterých bych mohl vybírat akcie, které mají větší šanci přežít. Například, jak důležitá je diverzifikace portfolia při výběru těchto akcií? A co sektor veřejných služeb nebo potravinářství? Mám pocit, že v těžkých časech lidé stále potřebují elektřinu a jídlo. Myslíte, že by to mohlo znamenat, že akcie těchto firem budou v bezpečí? Co třeba společnosti s dlouholetou historií a stabilním cash flow? Jsou takové firmy opravdu tak bezpečné, nebo se i ony mohou dostat do problémů? A jak velkou roli hraje i situace na trhu s nemovitostmi nebo v oblasti kryptoměn? Mám pocit, že všechno je teď propojené a není snadné určit, co bude fungovat. Jak tedy najít ty správné akcie v nejistých časech? Co říkáte? Jaké konkrétní příklady byste doporučili a proč? Zajímalo by mě také, co si myslíte o investování do dividendových akcií jako způsobu ochrany před krizí. Myslíte, že se vyplatí investovat do firem, které pravidelně vyplácejí dividendy? Děkuji za vaše názory!

203 slov
2 minut čtení
28. 11. 2024
Irena Poláková
Irena Poláková

Když se podíváš na akcie, co přežijou krizi, tak je fajn zaměřit se na stabilní sektory, jako jsou veřejné služby a potravinářství. Tyhle firmy obvykle mají stabilní cash flow, protože lidi potřebují elektřinu a jídlo i v těžkých časech. Dividendy jsou taky zajímavý – firmy, co pravidelně vyplácejí dividendy, často mají solidní základy a měly by být odolnější vůči krizi.

Diverzifikace portfolia je důležitá, protože když máš akcie z různých sektorů, snižuješ riziko. U těch velkých technologických firem to může být trochu riskantní, protože jejich hodnoty můžou hodně kolísat. A i firmy s dlouhou historií můžou mít problémy, pokud se trh změní nebo přijde nějaká větší krize.

S nemovitostmi a kryptoměnami to je složitější. Oba trhy mohou mít velké výkyvy a nejsou tak stabilní. Celkově bych doporučil hledat kvalitní firmy s dobrou reputací a silným postavením na trhu. Myslím, že bys měl mít v portfoliu jak akcie z bezpečnějších sektorů, tak i ty dividendové. Na krizi se připravíš líp, když budeš mít rozmanité investice.

164 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2022
Antonín Havlík
Antonín Havlík

Takže, co se týče akcií, co přežijou krizi, určitě bys měl koukat na sektory jako veřejné služby a potravinářství. Tyhle sektory jsou stabilní, protože lidi budou vždy potřebovat elektřinu a jídlo, to je jasný. Diverzifikace portfolia je taky hodně důležitá – když si rozložíš investice do různých sektorů, můžeš omezit riziko.

Společnosti s dlouhou historií a stabilním cash flow jsou obvykle považovaný za bezpečnější. Ale ani ty nejsou bez rizika. Třeba i velký korporace se můžou dostat do problémů, takže nic není zaručený.

Když mluvíme o dividendových akciích, tak to je taky dobrá cesta, jak mít pasivní příjem i v těžkých časech. Firmy, co pravidelně vyplácejí dividendy, bývají stabilnější a lidi je často považují za bezpečnější investice.

Co se týče nemovitostí a kryptoměn, ty jsou hodně volatilní a v krizích můžou trpět. Takže v těchto oblastech buď opatrnej. V konečný řadě je důležitý sledovat trh a přizpůsobit se aktuální situaci. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2024
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková