Charts.cz/Fórum/Jak začít s NFT, když vůbec nevím, co to je?

Jak začít s NFT, když vůbec nevím, co to je?

Rád bych se zeptal, jak začít s NFT, protože jsem o tom slyšel jen samé zmínky a vůbec nevím, co si pod tím představit. Představoval jsem si to jako nějaké umění nebo digitální sběratelské karty, ale víc než to mi to zatím nic neříká. Jaké jsou vlastně ty základní kroky, kterými bych měl projít, abych se do toho dostal? Mám si najít nějakou platformu, kde se tyto NFT prodávají, nebo existují nějaké specifické peněženky, které bych měl mít? A co vlastně znamená mintování? Dále by mě zajímalo, jestli je nutné mít znalosti ohledně kryptoměn, abych se do světa NFT pustil, nebo to jde i bez toho. Je dobré sledovat nějaké trendy v této oblasti, nebo mám spíš investovat do něčeho konkrétního? A poslední otázka - jak poznám, že kupuji něco hodnotného a ne jen další digitální obrázek? Můžu dostat nějaké tipy nebo rady pro úplné začátečníky? Díky moc!

148 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Richard Žemlička
Richard Žemlička

No tak, NFT je fakt zajímavý téma. V podstatě jde o digitální tokeny, co reprezentují vlastnictví něčeho unikátního, jako umění nebo sběratelství. Tyhle tokeny jsou na blockchainu, takže nejsou snadno zfalšovatelné. Aby ses do toho dostal, tady je pár základních kroků:

1. Založ si peněženku - potřebuješ kryptopeněženku (třeba MetaMask), abys mohl nakupovat a prodávat NFT. Bez toho se nikam neposuneš.

2. Kup kryptoměnu - většinou se používá Ethereum, takže to musíš mít v peněžence, abys mohl nakupovat na platformách jako OpenSea nebo Rarible.

3. Mintování - to je proces, kdy vytvoříš své vlastní NFT. Můžeš nahrát obrázek, video nebo cokoliv jiného a převést to na digitální token.

4. Sleduj trendy - koukni na to, co se teď frčí v NFT světě. Je dobré vědět, co lidi chtějí a jaké projekty jsou populární.

5. Hodnota NFT - zjistit hodnotu může být tricky. Sleduj prodeje obdobných děl a koukej na umělce – známější jména mají větší šanci na úspěch.

6. Začni pomalu - nedávej do toho hned všechny prachy, experimentuj s menšími částkami a uč se po cestě.

Znalosti o kryptoměnách ti určitě pomůžou, ale není to nutnost, spíš se nauč základní věci o transakcích a bezpečnosti. Takže hodně štěstí a nezapomeň být opatrnej!

196 slov
2 minut čtení
5. 2. 2025
Milan Žemlička
Milan Žemlička

Jasně, NFT jsou teď hodně populární, takže fajn, že se o to zajímáš. V podstatě jde o digitální aktiva, která jsou jedinečná a můžeš je vlastnit. Začít můžeš tak, že si stáhneš kryptoměnovou peněženku – většina lidí používá MetaMask nebo něco podobného. S tou pak můžeš připojit účet na platformě jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají. Mintování je prostě proces, kdy vytvoříš nové NFT na blockchainu.

Kryptoměny určitě budou hrát roli, protože většina transakcí probíhá v ETH (Ethereum) nebo jiných mincích. Pokud nechceš do krypta moc zabrušovat, můžeš nakoupit ETH přímo na burze a pak ho převést do peněženky.

Sledovat trendy je dobrý nápad, ale hlavně si dej pozor na to, co kupuješ. Hledej projekty s komunitou a dobrým umělcem za sebou, ne jen náhodné obrázky. Zkus se podívat na Twitter nebo Discord – tam se často diskutuje o novinkách v NFT světě.

A ohledně hodnoty – uvidíš, co je populární a co lidi chtějí. Můžeš se také podívat na historii prodeje daného NFT, to ti dá lepší představu o tom, jak se mu daří na trhu. Takže buď opatrný a hodně se informuj!

184 slov
1.8 minut čtení
25. 1. 2025
Adam Kučera
Adam Kučera