Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí pro pasivní příjem?

Jak začít investovat do nemovitostí pro pasivní příjem?

Chci se vás zeptat, jak vlastně začít investovat do nemovitostí, abych mohl generovat nějaký pasivní příjem. Četl jsem hodně o tom, jak je to skvělý způsob, jak si zajistit nějakou stabilitu a možná i finanční svobodu v budoucnu. Jenže nevím přesně, od čeho se odpíchnout. Mám na mysli, jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Mám už nějaké peníze našetřené, ale obávám se, že to nestačí na koupi nemovitosti. Myslíte, že je rozumné začít s menšími byty nebo třeba s pronájmem garáží? Jak důležité je mít nějakého odborníka nebo realitního makléře při hledání správné investice? A co třeba hypotéky? Měl bych zkusit vzít si hypotéku na investici nebo spíš šetřit dál a koupit nemovitost za hotové? Zajímalo by mě taky, jaký druh nemovitosti je teď nejvíc výhodný – jestli spíš byty v centru města, nebo rodinné domy na okraji? Jak se dá zjistit, zda je daná lokalita dobrá pro investice? A co daně a další náklady spojené s vlastnictvím nemovitosti? Vím, že je toho hodně a že to není jednoduché rozhodnutí, ale rád bych znal názory lidí, kteří už do nemovitostí investují. Jak jste začínali vy? Jaké chyby jste udělali a co byste udělali jinak? Děkuju všem za vaše rady!

201 slov
2 minut čtení
15. 9. 2023
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Investovat do nemovitostí je fakt super cesta, ale chce to trochu promyslet. Začni tím, že si uděláš průzkum trhu. Zjisti si, co se teď vyplácí – jestli byty, garáže nebo třeba komerční prostory. Menší byty na pronájem v městské části jsou většinou jistota, ale záleží na lokalitě. Určitě se vyplatí mít nějakého realitního makléře, který ti poradí. Pro začátek můžeš zkusit hypotéku, protože většina lidí nemá dosť hotovosti na celou nemovitost. Hodně lidí dělá chybu, že si neprozkoumá všechny náklady – daně, údržba a podobně – to může pak hodně zamávat s cash flow. Podívej se na lokalitu, kde chceš investovat – dostupnost MHD, školy a obchody jsou důležitý faktory pro budoucí nájemce. Takže jo, udělej si plán a začni pomalu. Mně se osvědčilo si nechat kousek rezervy na neočekávané výdaje.

131 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Adam Ševčík
Adam Ševčík

Takže, začít s investováním do nemovitostí na pasivní příjem je fajn nápad. Mám pár tipů. Pokud máš nějaké peníze našetřené, klidně začni s menšími byty nebo garážemi, to je často dobré pro začátečníky. Hypotéka může být rozumná volba, zvlášť když si tím pořídíš větší nemovitost, ale dej si pozor na splátky a úroky. Odborník nebo makléř ti může dost pomoct najít dobrou investici, ale ne vždycky to je nutný. Ohledně lokality – zaměř se na místa s dobrou dostupností a infrastrukturou. A nezapomeň na daně a náklady – to se ti pak může dost prodražit. Chyby? No, já třeba podcenil opravy a náklady na údržbu. Takže se připrav na nečekané výdaje. Měj trpělivost a uč se z chyb, to je základ.

121 slov
1.2 minut čtení
17. 12. 2024
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík