Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, když tomu vůbec nerozumím?

Jak začít investovat do NFT, když tomu vůbec nerozumím?

Slyšel jsem o NFT a jak jsou dneska hrozně populární, ale upřímně, vůbec nevím, co to vlastně je. Je to jako nějaká digitální umění nebo co? Jak se vlastně dostanu k tomu, abych investoval do NFT, když jsem v tom naprosto zelený? Mám pocit, že jsem prošvihl nějaký vlak, protože ostatní lidé o tom mluví jako o něčem super cenném. Jaké jsou první kroky, co bych měl udělat? Potřebuju k tomu nějaké speciální znalosti nebo vybavení? Mohu si koupit NFT bez toho, aniž bych měl nějaké technické zázemí? A jak vybrat to správné NFT k investici? Je lepší investovat do známých umělců nebo raději hledat nové talenty? Jaká jsou rizika spojená s NFT a jak se jim vyhnout? Slyšel jsem také o různých platformách, kde se NFT kupují a prodávají. Které jsou ty nejznámější a jak se na nich orientovat? Myslíte, že je to dobrá investice do budoucna, nebo je to jenom módní vlna, která brzy pomine? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už s investováním do NFT mají nějaké zkušenosti. Jaký je váš příběh a co byste doporučili někomu, kdo teď začíná?

183 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2022
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek

Jasně, NFT jsou hodně populární a vlastně jsou to takový digitální certifikáty vlastnictví pro různé digitální věci jako umění, videa, hudbu, atd. Nejprve si asi budeš muset pořídit nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT funguje na této síti. Pak si zaregistruj peněženku jako MetaMask, což je jednoduchý krok. Na tu pak převedeš svoje kryptoměny.

Když už máš peněženku, můžeš se podívat na různé platformy jako OpenSea nebo Rarible. Tam najdeš spoustu NFT k prodeji. Při výběru NFT je dobrý se koukat na trendy a třeba se inspirovat známějšími umělci, ale i noví umělci můžou mít potenciál.

Rizika jsou velká, trh je dost volatilní a ne všechna NFT budou mít hodnotu v budoucnu. Je dobré si udělat trochu průzkum a číst si o různých projektech před investováním. Zkrátka to chce trochu času a úsilí, ale rozhodně není potřeba mít technické zázemí. Když to vezmeš pomalu a s rozumem, tak bys mohl najít něco zajímavého.

152 slov
1.5 minut čtení
7. 8. 2024
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová

Investování do NFT může být fakt matoucí, ale začít můžeš jednoduše. Nejprve si udělej nějaký průzkum, aby ses seznámil s tím, co NFT vlastně jsou – ve zjednodušené podobě jsou to digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví určitého digitálního díla, jakým může být umění, hudba nebo třeba videa.

Aby ses dostal k investicím, budeš potřebovat kryptoměnu (většinou Ethereum) a peněženku na kryptoměny. Zaregistruj se na nějaké burze jako Coinbase nebo Binance, kde si můžeš koupit ETH a poté si vytvořit peněženku jako Metamask. Jakmile máš peněženku nabitou kryptoměnou, můžeš přejít na tržiště pro NFT jako OpenSea nebo Rarible.

Při výběru NFT se zaměř na umělce. Můžeš zkusit investovat do známějších jmen, protože mají větší šanci na zhodnocení. Ale sleduj i novější talenty – někdy se stane, že se objeví někdo, kdo vystřelí nahoru. Vždycky si ale důkladně zkontroluj projekt a jeho komunitu.

Riziko je obrovské – trh je volatilní a ceny můžou rychle kolísat. Snaž se investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Módní vlna? Těžko říct, spousta lidí věří v dlouhodobý potenciál NFT, ale nikdo neví, co přinese budoucnost. Takže buď opatrný a vzdělávej se. Hodně štěstí!

186 slov
1.9 minut čtení
15. 3. 2023
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová