Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie byste doporučili v roce 2023?

Jaké dividendové akcie byste doporučili v roce 2023?

Zajímalo by mě, jaké dividendové akcie byste doporučili na rok 2023. V poslední době se hodně mluví o tom, jak důležité je mít stabilní příjem z investic a dividendové akcie mi přijdou jako skvělá příležitost, jak toho dosáhnout. Slyšel jsem, že některé sektorové akcie mají vysoké výnosy a stabilní historii vyplácení dividend, ale nevím, kde začít. Jaké konkrétní akcie byste doporučili a proč? Myslíte si, že jsou nějaké nové firmy, které by mohly nabízet zajímavé dividendy, nebo raději sáhnout po osvědčených jménech? Zajímal by mě také váš názor na to, jak důležité je sledovat ekonomické ukazatele a trendy při výběru dividendových akcií. Je lepší investovat do velkých stabilních firem, nebo bych měl zkusit i menší firmy s potenciálem růstu? Jaký je vlastně váš osobní přístup k investování do dividendových akcií? Předem díky za vaše tipy a zkušenosti!

137 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Jasně, dividendovky jsou super, pokud chceš stabilní příjem. Za mě bych určitě doporučil akcie jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Tyhle firmy mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou se drží na stabilní úrovni, i když trhy hází různý šílenosti. Pak máš třeba Coca-Cola, která taky pravidelně vyplácí slušný dividendy a je to prostě známá značka.

Když mluvíš o menších firmách, tam už je to trošku riskantnější, ale některý z nich můžou mít potenciál, třeba nějaký tech firmy, co začínají platit dividendy, ale to chce dobře nastudovat. Ekonomické ukazatele jsou důležitý, ale někdy můžeš prostě sáhnout po firmách, co mají dobrou pověst a historii.

Osobně se snažím mít mix – nějaké ty stabilní modré chipy a pak i něco s potenciálem růstu. Ale je dobrý mít na paměti, že i velké firmy můžou být občas zasaženy krizí, takže diverzifikace je klíč. Držím palce s investováním!

147 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Tereza Němcová
Tereza Němcová

Dividendové akcie jsou určitě fajn volba, pokud hledáš stabilní příjem. Mezi osvědčené jména by mohly patřit firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble, mají dlouhou historii a pravidelně zvyšují dividendy. Pak jsou tu i energetické společnosti jako ExxonMobil, které často nabízejí vysoké výnosy. Co se týče nových firem, můžeš zkusit i technologické firmy, co začaly vyplácet dividendy, třeba Apple nebo Microsoft, ti mají solidní cash flow a potenciál růstu. Sledovat ekonomické ukazatele je rozhodně důležité, protože to ti může říct, jak firma reaguje na tržní podmínky. Velké stabilní firmy bývají bezpečnější, ale menší s potenciálem růstu můžou být zajímavější na větší výnosy. Osobně se snažím mít mix obojího – stabilní dividendy a něco s potenciálem pro růst. Hlavně je dobrý se nedržet jen jedné strategie a diversifikovat.

129 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Helena Marková
Helena Marková