Charts.cz/Fórum/Jak se vyvíjí poptávka a nabídka zlata v poslední době?

Jak se vyvíjí poptávka a nabídka zlata v poslední době?

V poslední době mě zajímá, jak se vlastně vyvíjí poptávka a nabídka zlata. Zaznamenal jsem, že cena zlata v posledních měsících kolísá, a to mě přivedlo k myšlenkám o tom, co vše ovlivňuje jeho hodnotu. Jsou to třeba nějaké ekonomické faktory, nebo spíš geopolitická situace? A co těžba zlata? Sleduje někdo z vás, jaké jsou aktuální trendy v těžbě za poslední rok nebo dva? Vím, že zlato je považováno za bezpečnou investici, ale mám pocit, že se to teď trochu mění, když se objevují nové alternativy investic jako kryptoměny nebo NFT. Jak moc tedy ovlivňuje poptávku po zlatě tohle všechno, co se kolem nás děje? A co investoři? Je jich zájem o zlato stále vysoký, nebo už se orientují jinam? Přemýšlím také o tom, jestli by bylo rozumné investovat do zlata teď nebo raději počkat. Jaké máte názory na současný trh se zlatem? Myslíte si, že zlato bude mít i nadále stabilní místo v portfoliu investorů, nebo už nastává doba, kdy bude muset ustoupit novým technologiím a trendům? Kde můžu najít spolehlivé informace o aktuálním vývoji trhu se zlatem? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

186 slov
1.9 minut čtení
1. 6. 2023
Alena Jonášová
Alena Jonášová

Zlato teď hodně kolísá, to je pravda. Poptávka po něm se zvyšuje, hlavně kvůli inflaci a geopolitickým napětím. Lidi ho berou jako bezpečný přístav, když se dějou věci jako války nebo krize. K tomu těžba zlata není tak jednoduchá, množí se problémy s těžbou, což může ceny tlačit nahoru. Ale jo, kryptoměny a NFT začínají lákat investory, hlavně mladší generaci, takže zlato už není jediná volba. Myslím si, že zlato si stále své místo najde, ale bude muset soupeřit s novými trendy. Kde se dozvědět víc? Zkus stránky jako Kitco nebo Bloomberg, tam mají dobré analýzy a aktuální info.

99 slov
1 minut čtení
7. 2. 2025
Kamila Králová
Kamila Králová

No, poptávka a nabídka zlata teď fakt kolísají. V poslední době vidíme, jak geopolitické napětí a inflace dost ovlivňují cenu. Investoři se často snaží zlato brát jako bezpečný přístav, ale s tím, jak se rozmáhají kryptoměny a další alternativy, tak už to není tak jednoznačné. Těžba zlata taky není ideální, některé doly mají problémy, což může snižovat nabídku. Zájem o zlato stále je, ale mladší investoři čím dál víc koukají na moderní investice jako jsou NFT nebo crypto. Myslím si, že zlato má svoje místo v portfoliu, ale lidi by měli diversifikovat. Kde sledovat info? Zkus třeba nějaké finanční zpravodajské portály nebo specializované weby na investice. Tam se dá najít spousta aktuálních informací.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Filip Šťastný
Filip Šťastný