Jaké by mělo být maximální procento nákladů u ETF?
Když se dneska podívám na různé investiční možnosti, jako jsou akcie, kryptoměny nebo dokonce NFT, tak si říkám, že ETF jsou vlastně docela zajímavý způsob, jak investovat. Ale zároveň mě to vede k otázce, jak moc bych měl dávat pozor na náklady spojené s těmito fondy. Vím, že existuje něco jako TER, což je Total Expense Ratio nebo tak nějak, a to udává celkové náklady fondu v procentech. Jenže co vlastně znamená dobrý nebo špatný ukazatel? Je jasné, že čím nižší náklady, tím víc peněz mi zůstane v kapse. Ale existuje nějaká hranice? Jaké procento bych měl brát jako maximum? Myslím si, že je důležité vědět, co se za těmi náklady skrývá. Například, když nějaké ETF má vyšší náklady kvůli tomu, že zahrnuje aktivní správu nebo třeba specializované investice do určitého sektoru. Ale pak se zase ptám, jestli se mi to v konečném důsledku vyplatí. Co když etf s nízkými náklady nedává tak dobrou výkonnost? Jak to vůbec srovnávat? Nevíte někdo, co by mělo být maximální procento nákladů u ETF pro rozumného investora, aby to mělo smysl a abych se vyhnul těm skrytým pastem? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti k tomu, co se vám osvědčilo? Děkuju!