Charts.cz/Fórum/Jaké množství ETF je ideální pro diverzifikaci portfolia?

Jaké množství ETF je ideální pro diverzifikaci portfolia?

Zajímalo by mě, kolik různých ETF bych měl mít v portfoliu, abych docílil dobré diverzifikace. Četl jsem, že diverzifikace je klíčová pro snížení rizika a zajištění stabilního růstu investic, ale jak moc bych to měl brát vážně? Je dostatečné mít třeba jen 5 různých ETF, nebo by jich mělo být víc? Našel jsem několik doporučení, která se liší od 10 do 20 ETF v portfoliu, což mi přijde jako docela velké číslo. Jak to vlastně funguje v praxi? Co když se zaměřím na různé sektory nebo regiony světa – pomůže mi to k větší rozmanitosti? A co třeba tematická ETF nebo ty zaměřené na ESG faktory? Mám se snažit mít zastoupené různé typy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a komodity? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Kdy už to začíná být příliš komplikované a já budu mít problém se v tom všem vyznat? Děkuji za vaše názory a rady.

150 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2024
Petra Skálová
Petra Skálová

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Ale kolik ETF mít v portfoliu? Tak záleží na tom, jak moc chceš rozložit riziko. Mít jen 5 ETF může být OK, pokud pokrývají různé sektory nebo regiony. Ale 10-20 ETF ti dá víc rozmanitosti, což může být fajn. Snaž se mít zastoupené různé typy aktiv – akcie, dluhopisy, komodity – to ti pomůže, když jeden sektor půjde dolů, tak jiný může růst. Tematická ETF nebo ESG může být zajímavá, ale dej pozor, aby ses v tom neztratil. Když máš moc ETF, můžeš mít problém sledovat jejich výkon a rebalancovat portfolio. Takže najdi si střední cestu – dost na to, aby to bylo rozmanité a ne zas moc, aby ses v tom vyznal. V praxi je důležitý mít strategii a vědět, co děláš.

130 slov
1.3 minut čtení
18. 11. 2024
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola

Diverzifikace je fakt důležitá, to souhlasím. Co se týče počtu ETF v portfoliu, tak 5 může být OK, ale záleží na tom, jak moc chceš mít pokryté různé sektory a regiony. Když budeš mít třeba jedno ETF na akcie USA, druhé na evropské akcie, třetí na rozvíjející se trhy, čtvrté na dluhopisy a páté na komodity, tak už jsi docela diversifikovanej. Ale pokud se do toho pustíš víc a přidáš třeba tematická ETF nebo něco zaměřeného na ESG, tak to můžeš dost rozšířit. Já bych řekl, že 10 až 15 ETF je fajn pro solidní diverzifikaci, ale pak už může být těžký to hlídat a řídit. Jo a nezapomeň na náklady – čím víc ETF, tím víc poplatků. Takže si dej pozor, abys to neměl zbytečně komplikovaný. Vždycky je dobrý mít aspoň nějaký základ v různých aktivech, ale pokud to máš moc roztažený, tak ztrácíš přehled. Takže najdi si nějakou rovnováhu.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2024
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek