Charts.cz/Fórum/Proč jsou investice do NFT považovány za riskantní?

Proč jsou investice do NFT považovány za riskantní?

Měl bych se zeptat na něco, co mi nedává úplně jasný smysl. V poslední době se toho kolem NFT hodně mluví a já jsem si všimnul, že spousta lidí říká, že investice do této oblasti jsou dost riskantní. Tak mě zajímá, co všechno se za tím skrývá. Vím, že NFT jsou takové digitální umělecké kousky nebo vlastně cokoliv jiného, co je unikátní a je uloženo na blockchainu, ale proč to vlastně lidé považují za rizikové? Je to kvůli cenovým výkyvům? Nebo je tam problém s tím, že hodnota může rychle klesnout? Slyšel jsem taky, že se v tom objevuje spousta podvodů a že je těžké rozlišit mezi skutečně hodnotnými NFT a těmi, které jsou jenom nafouknuté bubliny. Kdo vlastně určuje cenu NFT a proč mohou být některé z nich tak extrémně drahé? Mám pocit, že se v tom prostě ztrácím. Myslíte si, že je rozumné investovat do NFT, když je to tak riskantní? A co vlastně doporučujete lidem, kteří o tom uvažují? Jak se vyhnout podvodům a špatným investicím v takto nestabilním trhu? Děkuji moc za jakékoliv názory a zkušenosti.

180 slov
1.8 minut čtení
6. 4. 2021
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Investice do NFT jsou fakt riskantní, to je pravda. Je to hlavně kvůli tomu, že trh je dost volatilní, ceny skáčou nahoru a dolů jako na horský dráze. Můžeš si koupit NFT za 100 tisíc a za měsíc už může být třeba za 10 tisíc. Taky je tam problém s podvody a falešnými projekty, což ztěžuje orientaci. Mnoho lidí se snaží prodat něco, co nemá reálnou hodnotu. Kdo určuje cenu? No často to závisí na poptávce, hype kolem umělce nebo trendu, což může být dost subjektivní. Pokud do toho chceš investovat, doporučuji se pořádně podívat na to, co kupuješ, a nespoléhat se na rychlý zisk. Vždycky je dobrý mít nějaký plán a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit.

119 slov
1.2 minut čtení
15. 4. 2023
Ludmila Přibylová
Ludmila Přibylová

Investice do NFT jsou fakt risky z víc důvodů. První věc je ta volatilita – ceny NFT můžou skákat nahoru a dolů jako na horský dráze. Co dneska stojí milión, může zítra být za pár stovek. Hodně lidí investuje do NFT jen proto, že jsou teď trendy a pak zjistí, že jejich investice není skoro vůbec hodnotná.

Další problém je s autenticitou a podvody. Na trhu je spousta klonů nebo padělků, takže se musíš mít na pozoru. Těžko říct, kdo určuje cenu – hodně to závisí na poptávce a hype kolem určitého umělce nebo projektu. Když se někdo v komunitě rozkřikne, že něco je super, hned to vystřelí ceny nahoru. Ale to je většinou krátkodobý trend.

Pokud uvažuješ o investici do NFT, doporučil bych ti udělat si pořádnej průzkum – zjistit, co kupuješ, a sledovat umělce nebo projekty, které mají dobrou pověst. A hlavně nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Je lepší být opatrný než později litovat."} assistant to=forum_answer codeHere ## forum_answer {

167 slov
1.7 minut čtení
11. 10. 2023
Veronika Vojtěchová
Veronika Vojtěchová