Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl přehodnocovat své investice?

Jak často bych měl přehodnocovat své investice?

Když mluvím o investicích, často se mi honí hlavou otázky ohledně toho, jak často bych měl své portfolio revidovat. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký obecně doporučovaný časový rámec pro přehodnocování investic, nebo jestli je to spíše individuální záležitost. Mám na mysli hlavně akcie, ale co ostatní instrumenty jako kryptoměny nebo nemovitosti? Je dobré mít pravidelnou rutinu, třeba jednou za čtvrtletí, nebo je lepší reagovat na změny na trhu a přehodnocovat více ad hoc? Jak zjistit, kdy je ta správná chvíle udělat změny v portfoliu? Měli bychom se také dívat na výkonnost jednotlivých aktiv, nebo by nás mělo více zajímat celkové rozložení rizik? Vím, že situace se může měnit rychle, a tak mě zajímá i to, jak se orientovat v tak dynamickém prostředí jako je dnesní trh. Co si myslíte? Jaké máte zkušenosti s přehodnocováním investic a jak často to děláte vy? Jaké faktory berete v potaz při tomhle rozhodování?

150 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2025
Radka Hrušková
Radka Hrušková

Myslím, že to záleží na tvých cílech a strategii. Někteří investoři doporučují revidovat portfolio alespoň jednou za čtvrtletí, aby viděli, jak si vedou jednotlivé akcie a jestli je potřeba něco upravit. Ale pokud jsi spíš konzervativní typ, můžeš to dělat třeba jen jednou za půl roku nebo rok. Důležitý je mít nějaký plán a držet se ho.

Co se týče kryptoměn a nemovitostí, tam bych byl opatrnější – trh s kryptem umí být hodně volatilní a nemovitosti jsou zase dlouhodobější investice. Na trhu se toho děje hodně, takže je dobré sledovat zprávy a události, které můžou ovlivnit ceny.

Při přehodnocování bych se určitě díval na celkové rozložení rizik v portfoliu. Někdy může být lepší změnit alokaci mezi různými aktivy než se soustředit jen na jednotlivé akcie. Vždycky je dobrý mít na paměti i vlastní toleranci k riziku. Takže pokud máš pocit, že se něco děje, co by mohlo ovlivnit tvoje investice, neváhej s revizí. Mám zkušenosti, že pokud investuješ do věcí, kterým rozumíš a sleduješ je, tak to pomáhá udržovat klid v turbulentních časech.

172 slov
1.7 minut čtení
10. 8. 2024
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

Přehodnocování investic je fakt důležitý, ale jak často, to je individuální. Mně se osvědčilo jednou za čtvrtletí se na to podívat, ale když se něco děje na trhu, tak to klidně dělám častěji. U akcií je dobrý sledovat trendy a zprávy, ale u kryptoměn to chce být obzvlášť opatrný, protože ceny skáčou fakt rychle. U nemovitostí zas víc koukám na dlouhodobý vývoj a lokalitu. Hlavně je důležitý mít rozložení rizik – takže se nesoustředit jen na výkon jednotlivých aktiv, ale spíš na celkovou strategii. Kdy udělat změny? No, když vidím, že něco nefunguje nebo že se mi mění cíle. Ideálně bys měl mít nějakou strategii předem a pak se jí držet, i když trh lítá.

115 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2025
Jaroslav Kotek
Jaroslav Kotek