Charts.cz/Fórum/Zlato nebo stříbro? Co vybrat pro investice?

Zlato nebo stříbro? Co vybrat pro investice?

Zajímá mě, co byste doporučili ohledně investic do drahých kovů, konkrétně do zlata a stříbra. Mám pocit, že obě tyto komodity mají své výhody, ale nevím, jak se rozhodnout. Zlato je tradičně považováno za bezpečný přístav a ochranu proti inflaci, ale na druhou stranu se říká, že stříbro může mít větší potenciál pro růst v případě ekonomického oživení. Uvažoval jsem o tom, jaký je jejich historický výkon, a také jak reagují na tržní výkyvy. Také mě zajímá, jestli je lepší nakupovat fyzické kovy nebo investovat do ETF fondů zaměřených na zlato a stříbro. Jaké máte zkušenosti s investováním do těchto kovů? Myslíte si, že je dobré diverzifikovat portfólio mezi oba kovy, nebo se specializovat jen na jeden? Co říkáte na aktuální ceny a trendy na trhu? Měli byste nějaké tipy pro začínající investory, kteří se chtějí pustit do světa drahých kovů? Děkuji za všechny názory!

145 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2023
Martina Charvátová
Martina Charvátová

Pokud řešíš investice do zlata a stříbra, tak to chceš brát s rozmyslem. Zlato je fakt super jako ochrana proti inflaci a v krizích, historicky se drží dobře. Na druhou stranu stříbro má potenciál, hlavně teď, když se mluví o obnovitelné energii a technologiích, kde je potřeba. Historicky má stříbro větší volatilitu, což může být riziko, ale i příležitost.

Když se rozhoduješ, jestli fyzické kovy nebo ETF, tak obojí má své výhody. Fyzické zlato/stříbro můžeš mít doma a je to hmatatelné, ale ETF jsou zase snadnější na obchodování. Obecně se doporučuje diverzifikovat mezi oběma kovy, protože to může vyrovnat rizika.

Co se týče aktuálních trendů, tak ceny jsou teď dost nahoru a dolu, takže je dobrý sledovat trh a třeba i analytiky. Začínajícím investorům bych doporučil začít s menšími částkami a postupně se učit. Ať už zvolíš zlato nebo stříbro, důležité je vědět, proč to děláš a mít plán.

149 slov
1.5 minut čtení
27. 3. 2024
Jaroslava Jirásková
Jaroslava Jirásková

Zlato a stříbro, to je věčné dilema. Zlato je fakt bezpečný přístav, má dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, hlavně v krizích. Oproti tomu stříbro je víc průmyslový kov, což znamená, že má větší potenciál růstu, když se ekonomika zvedá. Historicky obě kovy reagují na tržní výkyvy různě. Zlato má tendenci růst, když je na trhu nejistota, zatímco stříbro může vyletět, když se investoři cítí lépe. Co se týče investování, fyzické zlato a stříbro jsou super, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. ETF jsou jednodušší na obchodování a diversifikaci. Pokud jsi začátečník, možná je lepší rozložit investice mezi oba kovy – něco do zlata pro stabilitu a něco do stříbra pro potenciál růstu. Aktuální ceny jsou dost vysoké kvůli inflaci a geopolitickým napětím, tak bacha na timing vstupu. Celkově bych to viděl jako dlouhodobou hru.

134 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová