Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je NFT dobrá investice?

Jak zjistit, jestli je NFT dobrá investice?

Když se mluví o investicích do NFT, mám pořád v hlavě tolik otázek. Jak vlastně zjistit, jestli je konkrétní NFT dobrá investice nebo ne? Je to vůbec možné? Já se snažím porozumět tomu, co všechno ovlivňuje hodnotu NFT. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké faktory, které bych měl sledovat nebo zkoumat, než do něčeho investuji. Například, jak důležitá je historie tvůrce nebo umělce, který NFT vytvořil? Má smysl se podívat na to, kolik podobných NFT už bylo vydáno a jak si vedly v minulosti? Co třeba trendy na trhu s NFT? Je dobré sledovat, jaké projekty jsou momentálně populární a co si lidé kupují? A co cena - jak zjistit, zda je cena daného NFT přiměřená nebo jestli je to jen bublina, která praskne? Musím mít na paměti také to, jak likvidní daný NFT je; co když budu chtít svůj NFT prodat, ale nikdo ho nebude chtít koupit? Jaký vliv má na hodnotu NFT i samotný blockchain, na kterém je postaveno? Mám se podívat na komunitu kolem daného NFT projektu - je aktivní a zapálená? Nebo bych měl brát v úvahu spíš celkový sentiment vůči kryptoměnám a digitalizaci umění jako takovému? Možná by mi mohli pomoci i názory expertů nebo různých recenzí, ale jak poznat, kdo má skutečně odborné znalosti a kdo si jen chce udělat reklamu? Možná by stálo za to se podívat na nějaké statistiky a analýzy trendů v oblasti NFT. Je tu tolik informací a zdrojů, že se v tom občas ztrácím. Jak tedy správně postupovat při rozhodování o investici do NFT?

255 slov
2.6 minut čtení
20. 8. 2024
Dominik Buchta
Dominik Buchta

Investice do NFT fakt hodně závisí na několika věcech. První věc, co bych zkoumal, je historie tvůrce - jestli už někdy něco prodal a za kolik. Dobrý umělec má větší šanci na úspěch. Pak je fajn vědět, kolik podobných NFT už existuje, jak si vedly. Sleduj trendy – co je teď in a co lidi kupují. Cena je důležitá, zkus porovnat s podobnými kousky, abys zjistil, jestli není nadhodnocená. A fakt se mrkni na likviditu, protože když se rozhodneš prodat, nikdo to nemusí chtít koupit. Komunita kolem projektu taky hraje roli – aktivní fanoušci můžou zvýšit hodnotu. A samozřejmě sleduj celkový sentiment krypto trhu a digitalizaci umění. Taky se podívej na nějaké analýzy a statistiky, ale dej si pozor na to, kdo je dělá – ne každý expert má správné informace. Je to dost chaotické, ale když dáš dohromady tyhle faktory, můžeš mít lepší představu.

145 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2024
Tomáš Košťál
Tomáš Košťál

Investice do NFT jsou fakt složitý, ale zkusím ti to trochu rozebrat. První věc, co bys měl sledovat, je autor nebo umělec. Když je už známý a má za sebou úspěch, tak je větší šance, že jeho NFT bude mít cenu. Pak se podívej na trh – kolik podobnejch NFT už existuje a jak si vedly. Pokud je jich spousta a většina z nich neprodává, tak to asi nebude nejlepší investice.

Taky se vyplatí sledovat trendy. Co je teď populární? Jaké projekty mají dobrý hype? Někdy můžeš narazit na něco, co se ohromně rozjede, ale zároveň dávej pozor, aby ses nenechal unést hype kolem – bubliny praskají.

Důležitá je i cena – zjistit si historii cen daného NFT je klíčový, abys věděl, jestli to není vyhnaný do absurdna. Likvidita je další faktor; pokud chceš prodat a nikdo nebude kupovat, tak jsi v problémech.

Blockchain samotný taky hraje roli – některé platformy mají lepší reputaci než jiné. A hlavně koukni na komunitu kolem projektu; aktivní a zapálená komunita může znamenat potenciál do budoucna.

A nakonec, názory expertů jsou super, ale pozor! Někteří můžou mít skryté motivy. Hledej důvěryhodné zdroje a statistiky. Celkově to chce být obezřetný a udělat si vlastní průzkum.

197 slov
2 minut čtení
26. 1. 2024
Soňa Havelková
Soňa Havelková