Charts.cz/Fórum/Jak se používá RSI pro určení, jestli je akcie překoupená nebo přeprodaná?

Jak se používá RSI pro určení, jestli je akcie překoupená nebo přeprodaná?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje to RSI, co se o něm pořád mluví, když se bavíme o akciích. Slyšel jsem, že to je nějaký indikátor pro měření toho, jestli je akcie překoupená nebo naopak přeprodaná, ale nikdy jsem úplně nepochopil, jak to přesně funguje. Může mi někdo vysvětlit, co vlastně znamenají ty hodnoty RSI? Když je to nad nějakým číslem, tak to znamená, že je akcie překoupená? A co když je to pod jiným číslem? Jak moc se na to dá spolehnout? Rád bych věděl, jak používat tento indikátor v praxi. Můžete mi dát příklady toho, jak jste ho využili vy sami při rozhodování o investicích? Myslíte si, že RSI může být užitečné v kombinaci s dalšími nástroji nebo by se na něj mělo koukat samostatně? Jak se vlastně počítá a co všechno ovlivňuje jeho výsledky? Děkuji za všechny rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2025
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda

RSI, neboli Relative Strength Index, je vlastně indikátor, co se používá k určení, zda je akcie překoupená nebo přeprodaná. Většinou se pohybuje mezi 0 a 100 a hodnota nad 70 obvykle znamená, že akcie je překoupená, zatímco hodnota pod 30 značí, že je přeprodaná. V praxi to může znamenat, že když RSI přeskočí nad 70, může být dobrý čas na prodej, protože trh může být přehřátý. Naopak, když spadne pod 30, mohlo by být rozumné uvažovat o nákupu, protože je to signál, že akcie mohla ztratit příliš mnoho hodnoty.

Jak se to počítá? V podstatě jde o poměr průměrného zisku k průměrnému ztrátě za určité období, většinou 14 dní. Takže pokud akcie roste rychleji než klesá, RSI vzrůstá a naopak.

Osobně jsem si všiml, že funguje líp v kombinaci s dalšími indikátory nebo trendovými analýzami. Například když je RSI překoupené a zároveň vidíte formaci grafu naznačující obrácení trendu, může to být silný signál pro akciový trh. Ale nikdy bych se na to nespoléhal jen tak sám o sobě. Je dobrý mít celkový obraz o trhu a sledovat víc faktorů.

Takže shrnutí: sledujte RSI jako jeden z nástrojů v arzenálu traderů, ale vždy kombinujte s jinými analýzami pro lepší rozhodnutí.

197 slov
2 minut čtení
17. 1. 2025
Denisa Sládková
Denisa Sládková

RSI, což je Relative Strength Index, je takový ukazatel, co ti pomůže zjistit, jestli akcie je překoupená nebo přeprodaná. V podstatě to funguje tak, že měří rychlost a změnu cenového pohybu. Dostaneš číslo mezi 0 a 100. Když je RSI nad 70, většinou to znamená, že akcie je překoupená – lidi kupujou jak blázni a akcie může brzy klesnout. Naopak když je RSI pod 30, může to naznačovat, že akcie je přeprodaná – hodně lidí prodává a cena by mohla začít růst.

Samozřejmě se na to nedá spolehnout jen tak. Někdy to může ukazovat na trend, který pokračuje i přes překoupení nebo přeprodanost. Takže se vyplatí koukat na RSI v kombinaci s dalšími indikátory nebo zprávami o firmě. Co se týče výpočtu, to už je trošku složitější, ale v podstatě to bere v potaz průměrné zisky a ztráty za určité období (nejčastěji 14 dní).

Osobně jsem RSI použil třeba při rozhodování o prodeji akcií, když jsem viděl vysoké RSI a trochu jsem se bál poklesu. Ale jak říkám, vždycky je dobré mít víc zdrojů informací. Takže shrnuto: RSI ti dá nějaký obrázek o tom, jak je akcie na tom, ale nikdy bych se na něj nespoléhal jako na jediné měřítko. Lepší je ho zkombinovat s jinými nástroji.

207 slov
2.1 minut čtení
30. 1. 2025
Karolína Beranová
Karolína Beranová