Charts.cz/Fórum/Co jsou to stínové svíčky a jak mi mohou pomoct při obchodování?

Co jsou to stínové svíčky a jak mi mohou pomoct při obchodování?

Mám takový dotaz ohledně svíčkových grafů a konkrétně stínových svíček, protože jsem na ně narazil ve videu o technické analýze. Vím, že svíčkové grafy jsou pro obchodníky důležité, ale co přesně znamenají ty stínové svíčky? Jaké informace nám mohou říct o trhu nebo o chování cen? Slyšel jsem, že stíny mohou indikovat určitou volatilitu nebo obrat trendu, ale jak přesně to funguje? Jak se mají interpretovat dlouhé a krátké stíny v kontextu obchodních strategií? Mohou mi pomoci lépe porozumět tomu, kdy vstoupit do obchodu nebo naopak vystoupit? A co když je například stín delší než tělo svíčky, co to vlastně znamená a jak by se to mělo brát v úvahu při rozhodování? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak tuto techniku zapojit do svého obchodování a jestli máte nějaké tipy na konkrétní situace, kdy stínové svíčky skutečně fungovaly. Díky moc za jakoukoli radu!

144 slov
1.4 minut čtení
11. 6. 2023
Olga Bezděková
Olga Bezděková

Stínové svíčky jsou vlastně ty tenké části nad a pod tělem svíčky. Ukazují, jak daleko se cena dostala během obchodování, než se vrátila zpět do určitého bodu. Krátký stín značí, že cena zůstala docela stabilní, zatímco dlouhý stín může naznačovat velkou volatilitu nebo odmítnutí určité ceny. Když máš dlouhý stín směrem nahoru, může to znamenat, že prodejci převzali kontrolu po tom, co cena vzrostla. Naopak dlouhý stín dolů může signalizovat nákupní tlak a možný obrat trendu.

Pokud vidíš stín delší než tělo svíčky, obvykle to znamená, že trh měl větší pohyb než kam se nakonec dostal. To ti může napovědět o nejistotě v trhu a je dobré dávat pozor na další potvrzení, než uděláš obchod. Mnoho obchodníků používá tyto signály ve spojení s jinými indikátory jako je RSI nebo klouzavé průměry k určení vhodného místa pro vstup nebo výstup.

Tipy? Sleduj tyhle svíčky na důležitých úrovních podpory a rezistence. Když vidíš dlouhý stín na odporu, může to být signál pro short. A naopak, když se blížíš k podpoře a vidíš dlouhý stín nahoru, mohlo by to signalizovat příležitost k longu. Je to hodně o kombinaci s celkovým trhem a dalšími ukazateli.

190 slov
1.9 minut čtení
26. 1. 2024
Adéla Říhová
Adéla Říhová

Stínové svíčky jsou super důležitý element ve svíčkových grafech. Stíny, což jsou ty tenký části svíčky nad a pod tělem, nám vlastně ukazují, jak moc se cena během daného období hýbala. Když máš dlouhý stín nahoru, může to znamenat, že cena vystřelila nahoru, ale pak se vrátila dolů – takže to ukazuje na silný prodejní tlak. Naopak, dlouhý stín dolů značí, že cena spadla, ale pak se vrátila nahoru, což může signalizovat nákupní tlak a potenciální obrat trendu.

Pokud je stín delší než tělo svíčky, může to být signál, že trh je dost volatilní a mohlo by to naznačovat změnu sentimentu. Například po dlouhém poklesu a dlouhém stínu nahoru bys mohl uvažovat o nákupu, protože to může naznačovat obrat. Na druhou stranu, pokud vidíš dlouhý stín dolů po vzestupu, můžeš se připravit na možný pokles.

Celkově ti stínové svíčky dávají lepší přehled o tom, co se na trhu děje. Je dobrý sledovat je v kombinaci s dalšími indikátory a strategiemi. Zkus si třeba zaznamenávat situace, kdy jsi na tyhle stíny narazil a jak trh reagoval – to ti pomůže lépe pochopit, kdy do toho šlápnout a kdy radši vycouvat.

188 slov
1.9 minut čtení
4. 12. 2023
Vladimír Vejvoda
Vladimír Vejvoda