Charts.cz/Fórum/Je zlato dobré aktivum pro ochranu proti inflaci?

Je zlato dobré aktivum pro ochranu proti inflaci?

V poslední době se hodně mluví o inflaci a o tom, jaký vliv má na naše finance. Zajímalo by mě, jestli je zlato skutečně dobré aktivum na ochranu před tímto problémem. Všude slyším, že zlato má dlouhou historii jako bezpečné úložiště hodnoty a že v dobách ekonomických krizí nebo vysoké inflace lidé investují do zlata, aby ochránili své peníze. Ale jak to vlastně funguje? Může zlato opravdu nabídnout stabilitu, když ceny rostou a peníze ztrácejí svou hodnotu? Zajímají mě názory těch, kteří mají s investováním do zlata nějaké zkušenosti. Jak se zlato chová v porovnání s jinými aktivy jako jsou akcie nebo nemovitosti během inflace? Je lepší mít fyzické zlato, nebo stačí investice do zlatých ETF? Co si myslíte o výkyvech ceny zlata a jak to ovlivňuje jeho roli jako „ochrany“? Rád bych slyšel názory ostatních na to, zda je zlato stále relevantní investicí a jestli se vyplatí ho zařadit do portfolia jako ochranu před inflací.

156 slov
1.6 minut čtení
7. 5. 2022
Helena Košťálová
Helena Košťálová

Zlato je podle mě fakt dobrý způsob, jak se chránit před inflací. Má to dlouhou historii, lidi mu věřili i v těžkých časech, takže když se ceny zboží zvyšují, zlato obvykle drží svou hodnotu. Všiml jsem si, že v obdobích krize nebo ekonomických problémů zlato často roste na ceně, zatímco akcie můžou dost klesat. Mám zkušenost s investováním do fyzického zlata, ale taky jsem slyšel o zlatých ETF. Rozhodně je dobré mít nějaký podíl v portfoliu. Co se týče volatility ceny zlata, jo, někdy to dost skáče a může být stresující, ale většinou to vychází jako stabilní aktivum v delším horizontu. Takže když se člověk trošku zajímá o trhy a má trpělivost, zlato může být super volba na ochranu před inflací.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2020
Ondřej Král
Ondřej Král

Zlato je fakt považovaný za bezpečný přístav, hlavně v těžkých časech a při inflaci. Historicky si drží hodnotu, když peníze klesají. Když se podíváš na krize z minulosti, zlato většinou roste nebo aspoň se nepropadá tak rychle jako akcie nebo nemovitosti. Fyzické zlato má tu výhodu, že to máš v ruce, ale ETF jsou zase pohodlnější a víc likvidní. Sice může být cena zlata dost vrtkavá, ale většinou se považuje za stabilní dlouhodobě. Pokud máš obavy z inflace, zařazení zlata do portfolia se může vyplatit. Samozřejmě to není bez rizika, ale jako diverzifikace to dává smysl.

96 slov
1 minut čtení
12. 6. 2023
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková