Charts.cz/Fórum/Jak mám začít s investováním do dividendových akcií?

Jak mám začít s investováním do dividendových akcií?

Chtěl bych se vás zeptat, jak vlastně začít s investováním do dividendových akcií, protože jsem si říkal, že by to mohla být zajímavá cesta, jak si vybudovat nějaký pasivní příjem. Vím, že dividendové akcie jsou firmy, které vyplácejí část svých zisků akcionářům, a to v podobě pravidelných dividend. Ale jak si mám vybrat ty správné akcie? Mám sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo se řídit doporučeními odborníků? A co je důležité vědět o společnosti, než do ní investuji? Jak se vlastně určuje výše dividendy a co to znamená pro moji investici? Uvažoval jsem také o tom, jestli investovat přímo do jednotlivých akcií nebo zvolit nějaký fond zaměřený na dividendové akcie. Co byste mi doporučili jako nejlepší postup pro začátečníka? Mám se nejprve vzdělávat v oblasti investic nebo rovnou začít s nějakým malým kapitálem? A co třeba rizika spojená s těmito investicemi? Jak moc bych měl být opatrný a na co si dát pozor? Jaký je vlastně ideální časový horizont pro investice do dividendových akcií? Bude mi stačit mít jen pár tisíc korun k tomu, abych mohl začít nebo je lepší mít nějakou větší částku? Děkuji za jakékoli rady!

187 slov
1.9 minut čtení
17. 6. 2023
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Takže, pokud chceš začít s investováním do dividendových akcií, tady je pár tipů. Nejdřív se zaměř na společnosti, které mají stabilní a rostoucí dividendy. Sleduj ukazatele jako je dividendový výnos a poměr výplaty, to ti řekne, kolik firma vyplácí zisku akcionářům. Dobré je zkoumat i historii vyplácení dividend, pokud firma pravidelně zvyšuje dividendy, je to většinou dobré znamení. Doporučení odborníků může být užitečné, ale nakonec si udělej vlastní obrázek.

Co se týče investování, můžeš začít s menším kapitálem. Dneska už je spousta brokerů, kde můžeš koupit akcie i za pár korun. A nebo zvaž ETF zaměřené na dividendové akcie - to ti dá širší diverzifikaci bez nutnosti vybírat jednotlivé tituly.

Rizika tu jsou samozřejmě taky, takže buď opatrný a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Ideální časový horizont pro tyhle investice je delší, minimálně pár let. Mnoho lidí začne s několika tisíci a postupně přidává, takže začít klidně můžeš. Hlavně se vzdělávej a sleduj trh.

156 slov
1.6 minut čtení
10. 3. 2023
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová

Takže, investování do dividendových akcií je fajn způsob, jak si vytvořit pasivní příjem. Začni tím, že se podíváš na firmy, co mají stabilní historii vyplácení dividend. Typicky se zaměřuj na ukazatele jako je dividendový výnos a poměr výplaty - to ti ukáže, jak moc zisků firma vrací akcionářům. Důležité je i sledovat jejich finanční zdraví, jako jsou tržby a zisky.

Pokud jde o výběr, můžeš zkusit jednotlivé akcie nebo fondy zaměřené na dividendy. Fondy jsou lepší pro začátečníky, protože rozloží riziko přes více firem. Taky se snaž vzdělávat, aby ses vyhnul chybám. Čím víc víš, tím lépe se rozhoduješ.

Rizika tu samozřejmě jsou – akcie můžou klesnout a dividenda může být snížena nebo zrušena. Takže se připrav na to, že to není bez rizika. Co se týká času, investice do dividendovek je zpravidla dlouhodobější hra; ideálně bys měl mít peníze investované aspoň 5-10 let.

Co se kapitálu týče, můžeš začít i s menší částkou, ale čím víc dáš, tím větší bude tvůj příjem z dividend. Takže pokud máš pár tisíc, klidně začni a postupně přidávej. Hlavní je začít a pak se učit za pochodu.

183 slov
1.8 minut čtení
30. 6. 2024
Bedřich Marek
Bedřich Marek