Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do nemovitostí a vytvořit si pasivní příjem?

Jak začít s investováním do nemovitostí a vytvořit si pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním do nemovitostí, protože jsem slyšel, že je to skvělý způsob, jak si zajistit pasivní příjem. Jenže vůbec nevím, kde začít. Mám na mysli věci jako, jaké typy nemovitostí by měly být mým cílem? Je lepší investovat do bytů, nebo domů? A co takové komerční nemovitosti – mají větší potenciál? Slyšel jsem také o nákupu nemovitostí na hypotéku, ale nejsem si jistý, jestli je to ta správná cesta. Jak vlastně vybrat správnou lokalitu – je lepší investovat v centru města nebo na okraji? A co se týče financí, kolik peněz bych měl mít k dispozici na začátek? A jak se dá zjistit, zda je daná nemovitost dobrá investice? Nechci udělat nějakou hloupost a přijít o své peníze. Taky bych chtěl vědět, jak se dá nemovitost spravovat – je lepší najmout si správce nebo to zvládnout sám? Existují nějaké tipy pro efektivní správu nájmu? Jaké jsou právní aspekty investování do nemovitostí, na co si dát pozor? Hodně lidí mluví o pasivním příjmu, ale já mám strach z toho, že budu muset neustále řešit problémy s nájemníky nebo údržbou nemovitosti. Jak si tedy mohu opravdu zajistit ten pasivní příjem bez toho, abych byl neustále ve stresu? Budu vděčný za jakékoliv rady nebo osobní zkušenosti, které mi mohou pomoci nastartovat tuto cestu k investování do nemovitostí a získání pasivního příjmu.

224 slov
2.2 minut čtení
12. 8. 2023
Ivana Janoušková
Ivana Janoušková

Tak s investováním do nemovitostí to chce hlavně začít s nějakým výzkumem. V dnešní době je hodně informací online, takže se mrkni na různé fórum a videa o investování. Co se týče typů nemovitostí, byty v městě jsou většinou bezpečnější volba než domy, zvlášť pro začátečníky. Ale komerční nemovitosti můžou mít vyšší výnosy, ale taky víc rizika a práce.

Hypotéka je běžná cesta, ale musíš mít nějaké peníze na ruku na zálohu, většinou 10-20% z ceny. Lokality jsou důležité, víc lidí hledá bydlení ve městech než na okrajích, ale zase na okrajích můžeš najít levnější nabídky.

Nehledě na to, jak zjistit, jestli je nemovitost dobrá investice? Zjisti si ceny nájmů v oblasti a porovnej je s cenou nemovitosti. Správa nemovitosti? Můžeš to dělat sám, ale pokud máš víc nemovitostí nebo nechceš stres s nájemníky, najmi si správce.

A ohledně pasivního příjmu – není to tak jednoduché, jak to zní. Budeš muset řešit údržbu a problémy s nájemníky, ale dobrý správce ti může ušetřit dost nervů. Právní aspekty? Určitě se poraď s právníkem ohledně smluv a všeho kolem nájmů. Nezapomeň, že investování do nemovitostí chce čas a trpělivost.

187 slov
1.9 minut čtení
23. 4. 2024
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Investování do nemovitostí je skvělý krok, ale je dobrý začít se základy. Rozhodni se, jestli chceš investovat do bytů, domů nebo komerčních prostor. Byty jsou často lehčí na správu a poptávka po nich je větší, ale komerční nemovitosti můžou mít vyšší výnosy. Hypotéka může být rozumný způsob, jak financovat nákup, pokud ti to vychází do cash flow.

Co se týče lokality, centra měst bývají dražší, ale mají větší potenciál nájmů. Na okraji můžeš najít výhodnější ceny, ale musíš brát v potaz dostupnost a infrastrukturu. Když už mluvíme o penězích, ideální je mít alespoň 20% z ceny nemovitosti na akontaci plus nějakou rezervu na opravy a nečekané výdaje.

Abys zjistil, jestli je nemovitost dobrá investice, koukej na návratnost investice a porovnávej ji s tržními cenami a nájmy v okolí. Co se správy týče, můžeš se rozhodnout pro nájemního správce nebo to zvládnout sám. Správce ti ušetří čas a stres, ale něco tě stojí. Dobrý tip pro správu je mít jasné smlouvy s nájemníky a pravidelně kontrolovat stav nemovitosti.

Právní aspekty jsou důležité – pozor na nájemní smlouvy a zákony ohledně pronájmu. A k pasivnímu příjmu – budeš muset občas zasahovat, ale s dobrou přípravou a správnými lidmi kolem sebe to zvládneš. Nenech se odradit počátečními obavami, jde to! Na začátku si prostě udělej malý plán a postupně se uč. Tak hodně štěstí!

218 slov
2.2 minut čtení
13. 8. 2023
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková