Charts.cz/Fórum/Investice do zlata: fyzické zlato vs. zlaté ETF?

Investice do zlata: fyzické zlato vs. zlaté ETF?

Zdravím všechny, rád bych se zeptal na váš názor ohledně investic do zlata. Uvažuji o tom, zda investovat do klasického fyzického zlata, jako jsou zlaté mince nebo slitky, nebo raději do zlatého ETF. Vím, že fyzické zlato má své výhody, jako je hmatatelnost a historická hodnota, ale na druhou stranu jsem slyšel, že ETF může být pohodlnější a lépe likvidní. Jaké máte zkušenosti s těmito možnostmi? Zajímá mě zejména to, jak se vyhnout poplatkům spojeným s úschovou fyzického zlata a jestli je ETF skutečně bezpečné řešení? Jaký přístup byste doporučili pro někoho, kdo chce mít investici do zlata jako ochranu proti inflaci? Děkuji za vaše názory!

106 slov
1.1 minut čtení
15. 1. 2025
Václav Havelka
Václav Havelka

Co se týče investic do zlata, je to dost individuální. Fyzické zlato má tu výhodu, že ho máš doma, což můžeš považovat za bezpečné v dobách krize. Ale zase musíš řešit úschovu, pojištění a i to prodávání pak může být složitější. Zlaté mince nebo slitky jsou super, ale poplatky za úschovu fakt nejsou malé.

Na druhou stranu zlaté ETF jsou hodně pohodlný. Můžeš je jednoduše koupit a prodat na burze, což je fajn pro likviditu. Ale musíš mít na paměti, že tam jdeš přes třetí strany a můžeš mít nějaké poplatky za správu fondu. Bezpečnost? Záleží na tom, jaký ETF si vybereš – některý jsou spolehlivý, jiný míň.

Pokud chceš zlato jako ochranu proti inflaci, možná by stálo za to mít kombinaci obojího – nějaké fyzické zlato na uchování hodnoty a část do ETF pro snadnější obchodování. Je dobrý si to probrat podle toho, co ti víc vyhovuje.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Helena Marková
Helena Marková

Tak já bych šel spíš do fyzického zlata. Je to něco, co můžeš držet v ruce a to má svoje kouzlo. Navíc, když přijde na krizi, je fajn mít něco hmatatelného. Ale chápu, že úschova může být problém, poplatky za bezpečnostní schránky a tak. Zatímco zlaté ETF jsou mnohem pohodlnější, likvidní a nemáš žádné starosti s uskladněním. Ale zase, kdo ví, jak se s tím zachází v případě velké krize? Mě osobně trochu děsí představa, že bys neměl přístup k tomu, co máš. Takže pokud chceš investici jako ochranu proti inflaci, možná kombinace obojího? Něco fyzicky a něco na ETF. Ale dobře si prozkoumej, jaké poplatky jsou u ETF a jestli jsou opravdu bezpečné. Každý to má jinak.

118 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Daniel Fučík
Daniel Fučík