Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší prodávat akcie, když jsou na vrcholu?

Kdy je nejlepší prodávat akcie, když jsou na vrcholu?

Zajímalo by mě, jak poznat ten správný okamžik na prodej akcií, když se zdají být na vrcholu. Mám pocit, že to je vždycky tak trochu hazard, protože co když se to pak zase vyšplhá ještě výš? Existuje nějaký spolehlivý způsob, jak odhadnout, kdy jsou akcie na svém maximu? Myslím, že je důležité mít dobrý pocit z toho, kdy odejít z trhu a realizovat zisk, ale taky nechci litovat, že jsem prodal příliš brzy. Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Sleduju trhy a různé ukazatele, ale i tak mi to přijde jako umění více než věda. Je dobré se řídit nějakým konkrétním pravidlem nebo raději sledovat celkovou situaci na trhu? Co třeba trendy a zprávy? Jak moc se mění situace na základě ekonomických událostí? Zajímalo by mě také, zda je lepší prodávat akcie postupně nebo najednou. Když vidím, jak cena roste a roste, dostávám strach, že pokud prodám všechno teď, mohla by cena vzrůst ještě víc. Jak moc byste doporučili diverzifikovat při prodeji? Je to vůbec rozumné mít strategii pro prodej akcií jako součást investičního plánu? Měli byste mít vždycky nějaký plán B v případě poklesu ceny po prodeji? Mám dojem, že v investování je hodně emocí a já chci dělat rozhodnutí na základě faktů a ne pouze pocitů. Rád bych tady slyšel názory těch, co mají víc zkušeností s investováním a jak to dělají oni. Jak se orientujete v těchto otázkách?

232 slov
2.3 minut čtení
16. 2. 2022
Oldřich Jiránek
Oldřich Jiránek

Prodej akcií, když jsou na vrcholu, je fakt těžký. Většinou to chce mít nějakou strategii a nevydávat se jen na emoce. Sledovat trendy a ekonomické zprávy je dobrý krok. Můžeš zkusit technickou analýzu nebo sledovat ukazatele jako RSI, co ti řeknou, jestli už je akcie přeprodaná nebo ne. Ale stejně, nikdy to není 100%. Někdo radí prodávat postupně – třeba 50 % teď a zbytek později, abys snížil riziko, že prodáš moc brzy nebo pozdě. Diverzifikace je fajn, ale zase to nesmíš přehnat. A jo, plán B by měl být vždycky. Když prodáš a cena klesne, tak co? Hlavně si pamatuj, že investování je maraton, ne sprint. Mít strategii pro prodej jako součást plánu se mi zdá rozumný – aspoň víš, proč děláš to, co děláš. Takže nějaký základní pravidla a klidně si občas udělej revizi svých plánů. Zkus se podívat na historické vývoje akcií v minulosti – třeba ti to pomůže se orientovat.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2023
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda

Prodej akcií je fakt složitej, a máš pravdu, že je to spíš umění než přesná věda. Obecně se doporučuje mít plán, co kdyby ceny spadly a ty bys litoval, že jsi prodal. Dobrý je sledovat ukazatele jako P/E poměr, RSI, nebo MACD, ale i tak je to spíš o pocitech. Zprávy a trendy na trhu můžou hodně ovlivnit cenu, takže nezapomeň sledovat ekonomické události.

Mnoho lidí doporučuje prodávat postupně. Tím si zajistíš, že něco prodáš i při poklesu ceny a nebudeš mít strach, že ztratíš příležitost. Diverzifikace je fajn, ale při prodeji na maximu to nemusí být úplně klíčový. A určitě si nastav nějaký plán B pro případ poklesu po prodeji.

S emocemi se musíš naučit pracovat. Nenech se unést chamtivostí nebo strachem. Drž se svého plánu a snaž se rozhodovat na základě faktů. Také můžeš zvážit konzultaci s odborníkem, pokud si nejsi jistý. Hlavně buď trpělivej a nepanikař.

148 slov
1.5 minut čtení
26. 9. 2022
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát