Kdy je nejlepší prodávat akcie, když jsou na vrcholu?
Zajímalo by mě, jak poznat ten správný okamžik na prodej akcií, když se zdají být na vrcholu. Mám pocit, že to je vždycky tak trochu hazard, protože co když se to pak zase vyšplhá ještě výš? Existuje nějaký spolehlivý způsob, jak odhadnout, kdy jsou akcie na svém maximu? Myslím, že je důležité mít dobrý pocit z toho, kdy odejít z trhu a realizovat zisk, ale taky nechci litovat, že jsem prodal příliš brzy. Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Sleduju trhy a různé ukazatele, ale i tak mi to přijde jako umění více než věda. Je dobré se řídit nějakým konkrétním pravidlem nebo raději sledovat celkovou situaci na trhu? Co třeba trendy a zprávy? Jak moc se mění situace na základě ekonomických událostí? Zajímalo by mě také, zda je lepší prodávat akcie postupně nebo najednou. Když vidím, jak cena roste a roste, dostávám strach, že pokud prodám všechno teď, mohla by cena vzrůst ještě víc. Jak moc byste doporučili diverzifikovat při prodeji? Je to vůbec rozumné mít strategii pro prodej akcií jako součást investičního plánu? Měli byste mít vždycky nějaký plán B v případě poklesu ceny po prodeji? Mám dojem, že v investování je hodně emocí a já chci dělat rozhodnutí na základě faktů a ne pouze pocitů. Rád bych tady slyšel názory těch, co mají víc zkušeností s investováním a jak to dělají oni. Jak se orientujete v těchto otázkách?