Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat, když vůbec nevím, jak na to?

Jak začít investovat, když vůbec nevím, jak na to?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně investování. Nikdy jsem do toho vlastně nešel a teď mě to začíná zajímat, ale nevím, kde začít. Jsem úplně v tomhle nezkušený a tak mě zajímá, co vlastně znamená investování? Jaké jsou základní kroky, které bych měl udělat, abych začal investovat? Mám se soustředit na akcie nebo spíš na kryptoměny? Nedávno jsem slyšel o něčem jako jsou NFT, ale vůbec nevím, co to je a jestli se do toho mám pouštět. Myslím si, že bych rád vytvořil nějaký pasivní příjem, ale jak to vlastně funguje? Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké tipy pro úplné začátečníky? Jaké platformy nebo aplikace byste doporučili pro investování? A co když udělám špatné rozhodnutí? Jak se chránit před riziky? Děkuju všem za případné rady a tipy.

127 slov
1.3 minut čtení
10. 5. 2024
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Investování je vlastně o tom, že svoje peníze necháš pracovat a snažíš se je zhodnotit. Začít můžeš klidně s malou částkou, nemusíš hned investovat velké sumy. Základem je mít nějaký plán a vědět, co chceš dosáhnout. Můžeš zkusit akcie, což je dobrý začátek, protože jsou relativně dostupné a máš možnost se učit od zkušenějších investorů. Kryptoměny jsou riskantnější a spíš pro ty, co mají nervy a chtějí experimentovat. NFT? No, to je taková novinka, ale spíš bych se na to teď nesoustředil, pokud jsi úplný začátečník.

Doporučuji ti se podívat na platformy jako je Robinhood nebo eToro, kde si můžeš otevřít účet a začít obchodovat s akcemi. Ujisti se, že rozumíš tomu, do čeho investuješ – čti články, sleduj videa, prostě se vzdelávej.

Rizika se nedají úplně eliminovat, ale můžeš je snížit tím, že budeš diverzifikovat – neinvestuj všechno do jedné věci. A neboj se udělat chybu, všichni ji dělají. Důležité je se z toho poučit a jít dál.

157 slov
1.6 minut čtení
1. 12. 2024
Magdaléna Vašková
Magdaléna Vašková

Investování je v podstatě způsob, jak zhodnotit svoje peníze. Místo toho, abys je nechal ležet na účtu, můžeš je investovat do různých aktiv jako jsou akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny. Pro začátek bych doporučil zaměřit se na akcie a podílové fondy, protože jsou relativně stabilní a mají dlouhodobě dobré výnosy. Kryptoměny jsou sice lákavé, ale hodně volatilní a riskantní.

Co se týče kroků: nejdřív si udělej rozpočet a zjisti, kolik můžeš investovat. Pak si otevři účet u nějakého brokera nebo na investiční platformě (např. Degiro, Fio nebo RoboMarkets), kde můžeš snadno nakupovat akcie nebo ETF. Ujisti se, že rozumíš poplatkům a podmínkám.

Pasivní příjem většinou vzniká z investic do dividendových akcií nebo nemovitostí. Než začneš, prostuduj si základy investování a diverzifikace – to ti pomůže rozložit riziko.

A pokud uděláš špatné rozhodnutí? Každý dělá chyby, důležité je se z nich poučit a neinvestovat všechno najednou. Začni s menšími částkami a postupně zvyšuj investice až si budeš jistější. Hodně štěstí!

158 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Lukáš Beran
Lukáš Beran