Charts.cz/Fórum/Jaké typy aktiv by měly být ve vyváženém portfoliu?

Jaké typy aktiv by měly být ve vyváženém portfoliu?

Zdravím všechny investory a nadšence do financí! Rád bych se s vámi podělil o jednu otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Když se mluví o vyváženém portfoliu, tak si vždycky kladu otázku, jaká aktiva by v něm vlastně měla být. Mám na mysli nejen akcie a dluhopisy, ale také třeba nemovitosti nebo alternativní investice jako kryptoměny a NFT. Jakým způsobem vlastně rozložit riziko mezi různá aktiva? A co třeba komodity? Je dobré mít v portfoliu i zlato nebo stříbro? Jak se na to díváte vy? Existují nějaké osvědčené strategie, které by mohli nováčci jako já použít? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní procentuální poměry, které doporučujete v závislosti na věku nebo cílech investora. Měli byste mít ve svém portfoliu více akcií, pokud plánujete investovat dlouhodobě, nebo je lepší mít větší část v bezpečnějších aktivech jako jsou dluhopisy? Jaký máte názor na diverzifikaci a jak moc je důležitá pro ochranu před ztrátami? Odpovědi na tyto otázky by mohly pomoct nejen mně, ale i dalším lidem, kteří se snaží pochopit základy investování a budování vyváženého portfolia. Díky moc za vaše názory!

182 slov
1.8 minut čtení
29. 5. 2021
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Tak hele, když mluvíme o vyváženém portfoliu, tak je fajn mít mix různých aktiv. Určitě by měly být akcie, protože ty mají potenciál na růst, ale je dobrý mít i dluhopisy, které ti dají nějakou stabilitu a nižší riziko. Nemovitosti jsou taky super volba, protože se dají pronajímat a přinášet pasivní příjem.

Co se týče alternativních investic jako kryptoměny nebo NFT, tak to záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Můžeš zkusit dát nějaké malé procento tam, ale rozhodně ne všechno. Komodity jako zlato a stříbro můžou být dobrý hedge proti inflaci, takže bych je do portfolia zařadil taky.

Ohledně procentuálních poměrů – hodně lidí doporučuje pravidlo 60/40 (60 % akcie a 40 % dluhopisy) pro mladší investory, ale s věkem bys měl zvyšovat podíl dluhopisů na úkor akcií. Diverzifikace je fakt důležitá, abys snížil riziko ztrát v případě propadu trhu.

Takže shrnuto: akcie, dluhopisy, nemovitosti a něco málo alternativního – to je solidní základ. A vždycky si dej pozor na to rozložení rizika.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2023
Alena Jonášová
Alena Jonášová

Myslím, že vyvážený portfolio by mělo mít kombinaci různých typů aktiv, aby se snížilo riziko. Základ by měly tvořit akcie a dluhopisy, ale rozhodně bych přidal i nemovitosti, pokud na to máš. Komodity jako zlato a stříbro jsou fajn pro hedging proti inflaci, takže je dobré je mít v záloze. Co se týče alternativních investic, jako kryptoměny a NFT, tak to bych bral s rezervou, protože jsou dost volatilní a rizikové. Procentuální rozložení se liší podle věku – mladší investoři by mohli mít víc v akciích (třeba 70-80 %), zatímco starší by měli přejít na bezpečnější věci jako dluhopisy (např. 60-70 %). Diverzifikace je klíčová, pomáhá ti ochránit se před velkými ztrátami v případě propadu trhu. Takže jo, určitě se snaž rozložit riziko mezi různá aktiva.

126 slov
1.3 minut čtení
5. 2. 2024
Zdeněk Dubský
Zdeněk Dubský