Charts.cz/Fórum/Jak mohu diversifikovat své investice mimo akcie a dluhopisy?

Jak mohu diversifikovat své investice mimo akcie a dluhopisy?

Rozhodl jsem se, že chci rozšířit svoje investiční portfolio, ale nejsem si jistý, jak začít, když nechci být jen v akciích a dluhopisech. Při procházení různých článků a diskusí jsem narazil na spoustu různých možností, jako jsou například nemovitosti, kryptoměny nebo dokonce NFT. Ale co vlastně to všechno znamená a jak se do toho dostat? Mám pocit, že investice do realit by mohly být zajímavé, ale bojím se toho, že by to mohlo být složité s pronájmy a údržbou. A co kryptoměny? Je to opravdu bezpečné? Četl jsem, že se ceny mohou hodně měnit a přiznám se, že tomu moc nerozumím. A jak je to s těmi NFT? Je to jen bublina, nebo jsou tam nějaké skutečné hodnoty? Jak mám poznat, co je dobrá investice a co ne? Kde bych měl začít? Měl bych se obrátit na nějakého finančního poradce nebo to zvládnu sám? Celkově bych rád slyšel nějaké tipy, rady nebo zkušenosti od těch, kteří už mají více zkušeností s diversifikací investic mimo tradiční akcie a dluhopisy. Jaké alternativní investice jste vyzkoušeli a jaké výhody a nevýhody jste v nich našli? Co byste doporučili někomu, kdo teď začíná?

189 slov
1.9 minut čtení
26. 12. 2022
Karolína Zachová
Karolína Zachová

Diverzifikace je fajn, ale každý způsob investice má svoje pro a proti. Pokud přemýšlíš o nemovitostech, může to být dobrá volba – můžeš zkusit REIT (real estate investment trust), což je jako akcie, ale investuješ do realitního trhu. Nemusíš se starat o pronájmy a údržbu, prostě jen kupuješ podíly.

Kryptoměny jsou dost volatilní, takže pokud do toho chceš jít, tak si dej pozor. Můžeš začít s něčím známějším jako Bitcoin nebo Ethereum. Tady je dobré si udělat pořádný průzkum a nepouštět se do toho bez znalostí. Někdo v tom vydělává, jiný prodělává.

NFT jsou fakt divné. Je to digitální vlastnictví něčeho, ale jestli je to bublina? Těžko říct. Záleží na tom, co kupuješ. Stejně jako u umění – můžeš narazit na něco hodnotného nebo něco, co nikdo nechce.

Co se týče poradenství, finanční poradce by ti mohl pomoct utřídit myšlenky a najít něco pro tebe. Ale pokud máš čas a chuť se učit, můžeš to zvládnout i sám. Hlavně se nenech ukecat od lidí, co ti budou tvrdit, že mají zaručený tip na rychlé zbohatnutí. Investice jsou vždycky riziko.

176 slov
1.8 minut čtení
17. 1. 2025
Eva Kuchařová
Eva Kuchařová

Tak hele, diversifikace je fajn nápad a máš pravdu, že akcie a dluhopisy nejsou vše. Realitky můžou být super, ale fakt to chce čas a udržování, pokud chceš pronajímat. Můžeš zkusit investovat do realitních fondů – je to jako akcie, ale na nemovitosti. Méně starostí.

Kryptoměny jsou riskantní, to jo. Zisky můžou být obrovský, ale i ztráty. Dobrý začátek by mohl být Bitcoin nebo Ethereum, ale dej si bacha na volatilitu. Pokud tomu moc nerozumíš, začni s menším vkladem.

NFT? No, je to trendy, ale spousta lidí na to skočila jen kvůli hype. Někdy to může mít hodnotu, ale často je to jen bublina. Zjisti si víc o tom, co kupuješ.

Jako tip bych doporučil dělat si vlastní průzkum – čti články, sleduj videa, prostě se vzdělávej. A jestli si nejsi jistý, klidně se obrať na finančního poradce. Ale většina lidí začíná sama a pak se k tomu poradenství dostanou.

Celkově buď opatrnej a neriskuj víc než můžeš ztratit. Hodně štěstí!

157 slov
1.6 minut čtení
22. 6. 2024
Zuzana Pešková
Zuzana Pešková