Jak se ekonomická krize odráží ve volbě mezi akciemi a dluhopisy?
Před nedávnem jsem začal více uvažovat o investicích a v poslední době mě zaujala otázka, jak vlastně ekonomické krize ovlivňují rozhodování mezi akciemi a dluhopisy. Vím, že když trhy kolísají a nastává nějaká recese, investoři často preferují bezpečnější investice, jako jsou dluhopisy, než riskantnější akcie. Ale zajímalo by mě, co konkrétně se děje s těmito dvěma typy investic během krize? Je pravda, že dluhopisy obvykle nabízejí stabilnější výnosy v nejistých časech, zatímco akcie mohou jít dolů? Jak se vlastně mění atraktivita akcií a dluhopisů v závislosti na tom, jak dlouho krize trvá? A co když se krize táhne déle, má to nějaký vliv na cenové trendy obou? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít v portfoliu víc dluhopisů během krize nebo vsadit na akcie s potenciálem růstu po obnovení ekonomiky? A co je lepší z pohledu pasivního příjmu – jsou během krize dluhopisy výhodnější pro stabilní příjem než dividendové akcie? Jak výrazně zasahuje do rozhodování inflace a úrokové sazby? Budu rád za názory a zkušenosti ostatních, kteří se tímto tématem zabývali.