Charts.cz/Fórum/Jak mezinárodní konflikty ovlivňují ceny akcií?

Jak mezinárodní konflikty ovlivňují ceny akcií?

Zajímalo by mě, jak vlastně mezinárodní konflikty, jako jsou války, obchodní spory nebo politické napětí, ovlivňují ceny akcií na burze? Mám pocit, že když se něco podobného stane, trhy reagují dost nervózně. Můžete mi vysvětlit, proč tomu tak je? Jaké konkrétní faktory v těchto situacích hrají roli? Například, když nějaká země začne mít problémy s druhou zemí, jak to může ovlivnit akcie firem, které mají s těmito zeměmi obchodní vztahy? A co třeba investice do zbrojního průmyslu – to se zvyšuje během konfliktů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké historické příklady, kdy se akcie dramaticky změnily v důsledku mezinárodního napětí. Jak se teda dá na tyto situace připravit jako investor? Je lepší se takovým konfliktům vyhnout nebo naopak na nich vydělat? Díky moc za vaše názory a zkušenosti!

129 slov
1.3 minut čtení
8. 6. 2024
Dominik Vojtěch
Dominik Vojtěch

Mezinárodní konflikty fakt dost hýbou trhy. Když se něco děje, jako války nebo obchodní napětí, investoři často panikaří a prodávají akcie, což tlačí ceny dolů. Hlavně firmy, co mají silný obchodní vztah s konfliktními zeměmi, jsou na tom špatně. Například když se USA a Čína hádají ohledně tarífů, akcie firem, co tam dělají byznys, jdou dolů, protože mají strach z poklesu zisků. Naopak firmy ze zbrojního průmyslu většinou těží – jakmile začnou konflikty, investice do armády skáčou a jejich akcie jdou nahoru.

Historicky bylo hodně případů, kdy trhy reagovaly hodně extrémně. Například po teroristických útocích 11. září nebo po začátku války v Iráku. Trhy se propadly a pak to zase vzrostlo, jakmile se investoři uklidnili.

Jako investor je dobré mít na paměti, že takové situace mohou být příležitosti, ale taky dost rizikové. Diverzifikace portfolia a sledování zpráv může pomoct se připravit. Někdo radši konflikty obchází, jiní se snaží na nich vydělat. Je to o strategii a toleranci k riziku.

158 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2025
Barbora Koutná
Barbora Koutná

Mezinárodní konflikty fakt hodně ovlivňujou ceny akcií. Když vypukne nějaká válka nebo se zhorší vztahy mezi zeměmi, trhy obvykle reagujou panikou a ceny akcií padaj. To je hlavně kvůli nejistotě – investoři se bojí o budoucnost a nevědí, jak to celé dopadne. Firmy, co mají obchodní vztahy v oblastech konfliktu, můžou dost utrpět, protože dodávky zboží se můžou zpožďovat nebo úplně zastavit. Třeba pokud máš firmu, co vyváží něco do země, kde se vede válka, asi na tom nebudeš zrovna dobře.

Na druhou stranu, některé sektory jako zbrojní průmysl často profitujou. Když je konflikt, státy začnou víc utrácet na obranu a akcie těchto firem mohou růst.

Historicky se dá najít spoustu příkladů – třeba po 11. září 2001 spadly akcie skoro všechnoho, ale zbrojařské firmy vyrostly.

Pokud jde o investice během takových událostí, to je těžký. Někdo radí vyhnout se riskantním oblastem a jít na jistotu, jiní vidí příležitosti a snaží se na tom vydělat. Záleží na tvém rizikovém profilu a strategii investování.

162 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2025
Adéla Tomešová
Adéla Tomešová