Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší poměr nemovitostí a akcií v investičním portfoliu?

Jaký je nejlepší poměr nemovitostí a akcií v investičním portfoliu?

Mám dotaz ohledně toho, jak správně nastavit své investiční portfolio, pokud jde o rozložení mezi nemovitostmi a akciemi. Vím, že diverzifikace je důležitá, ale jaký by měl být ideální poměr mezi těmito dvěma aktivy? Uvažoval jsem o tom, že bych chtěl mít nějakou část svých peněz investováno do stabilních nemovitostí, které by mi mohly generovat pasivní příjem, ale zároveň mě zajímají i akcie kvůli jejich potenciálu pro růst. Jak se tedy rozhodnout, kolik procent by mělo být v nemovitostech a kolik v akciích? Jsou nějaké obecné doporučení nebo vzorce, které by mi mohly pomoci při rozhodování? Zajímá mě také, jestli se tento poměr mění v závislosti na věku investora nebo na jeho finančních cílech. Například co byste doporučili mladým lidem začínajícím s investováním ve srovnání s těmi, kdo jsou blíž k důchodu? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při plánování svého portfolia a jaké jsou výhody a nevýhody různých přístupů? Rád bych slyšel názory a zkušenosti dalších investorů na toto téma.

162 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Dominik Buchta
Dominik Buchta

No, tak ten poměr hodně závisí na tvých cílech a toleranci k riziku. Obecně se říká, že mladším lidem, co mají víc času na růst investic, by se mohlo hodit mít třeba 70% v akciích a 30% v nemovitostech. Akcie mají větší potenciál pro růst, ale i víc rizika. Pak jak stárneš, můžeš to otočit, třeba na 60/40 nebo 50/50, abys měl víc stabilní příjem z nemovitostí a míň rizika s akciemi.

Když investuješ do nemovitostí, tak počítej s tím, že to je dlouhodobější záležitost – náklady na údržbu, daň z nemovitosti atd. Akcie ti můžou přinést rychlé výnosy, ale taky rychlé ztráty. Rozhodně je dobrý to rozložit a neházet všechny vejce do jednoho košíku. A nezapomeň na to, že podle toho jak se mění trh a tvoje osobní situace bys měl být ochotný občas ten poměr přehodnotit.

Faktory jako inflace, úrokové sazby nebo i ekonomický cyklus hrajou roli. Mladý investoři by měli škudlit s akciemi pro větší zisky a starší by mohli hledat stabilitu v nemovitostech. Takže prostě poslouchej svoje potřeby a jak se cítíš ohledně rizika.

176 slov
1.8 minut čtení
21. 9. 2023
Veronika Tichá
Veronika Tichá

Při nastavování portfolia je důležité mít na paměti své cíle a toleranci k riziku. Obecně se doporučuje, aby mladší investoři, kteří mají delší časový horizont, měli větší podíl v akciích – třeba 70-80% v akciích a zbytek v nemovitostech. Akcie mají potenciál pro růst, což je pro mladé investory výhodné, protože si mohou dovolit riskovat. Na druhou stranu, když se blížíš k důchodu, můžeš chtít víc stabilitu, tak třeba 60% nemovitosti a 40% akcie. To ti může poskytnout pasivní příjem z nemovitostí a zároveň nějaký růst z akcií.

Důležité faktory zahrnují tvou finanční situaci, jak rychle potřebuješ peníze a jak moc chceš riskovat. Nemovitosti jsou super pro stabilitu a pasivní příjem, ale vyžadují více práce a investic do údržby. Akcie jsou zase likvidnější, ale víc kolísají. Takže záleží na tom, co preferuješ. Dobrou strategii je i průběžně přehodnocovat poměr podle trhu a tvých životních změn.

144 slov
1.4 minut čtení
13. 2. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl