Charts.cz/Fórum/Kde se dá koupit NFT a jak to funguje?

Kde se dá koupit NFT a jak to funguje?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já jsem dost zvědavý, jak to celé vlastně funguje. Slyšel jsem, že je to nějaká forma digitálního umění nebo sběratelských předmětů, ale moc tomu nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, kde se vlastně dají tyto NFT koupit? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní platformy nebo trhy, kde lidé prodávají své NFT. Taky bych rád věděl, jestli potřebuju nějaké speciální peníze na nákup, jako jsou kryptoměny, nebo jestli to jde i jinak. A co když chci nějaké NFT prodat? Jak to funguje? Je to složitý proces, nebo se to dá zvládnout i pro někoho, kdo s tím nemá zkušenosti? Jaké jsou vůbec poplatky spojené s nákupem a prodejem NFT? Vím, že je to všechno dost nové a trochu matoucí, tak bych ocenil pár tipů nebo odkazů na zdroje, kde se to dá lépe pochopit. Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Eduard Kovář
Eduard Kovář

Takže, NFT (nefungibilní tokeny) jsou digitální aktiva, která se hlavně používají pro umění, sběratelské předměty a další unikátní položky. Můžeš je koupit na různých platformách, jako je OpenSea, Rarible nebo Foundation. Většinou k tomu potřebuješ kryptoměnu, většinou Ethereum, takže musíš mít peněženku jako MetaMask a nakoupit si nějaké ETH na burze (např. Binance, Coinbase).

Pokud chceš prodat NFT, můžeš to udělat přímo na těchto platformách – většinou je to dost jednoduché. Jen nahraješ svoje dílo, nastavíš cenu a hotovo. Poplatky se liší podle platformy a mohou zahrnovat "gas fees" na Ethereum síti, což jsou poplatky za transakce. Takže když kupuješ nebo prodáváš, měj na paměti tyto dodatečné náklady.

Pokud jsi v tomhle nováček, může to chvíli trvat, než si na to zvykneš, ale není to zas tak složitý. Doporučuju si prozkoumat konkrétní platformy a možná i nějaké video tutoriály – tam se člověk naučí hodně. Hlavně buď opatrnej a nezapomeň, že NFT trh je dost volatilní.

155 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Milada Šindelářová
Milada Šindelářová

NFT (nefungovatelné tokeny) jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního umění nebo sběratelských předmětů. Koupit je můžeš většinou na specializovaných trzích, jako jsou OpenSea, Rarible, nebo Foundation. Na těchto platformách si vytvoříš účet a většinou potřebuješ kryptoměnu, nejčastěji Ethereum. Takže si musíš pořídit nějakou kryptoměnovou peněženku (třeba MetaMask), abys mohl posílat a přijímat kryptoměny.

Pokud chceš NFT prodat, většinou je to dost jednoduchý proces – nahráš svůj digitální soubor na platformu, nastavíš cenu a čekáš, až se někdo ozve. Poplatky za transakce (tzv. gas fees) se liší podle vytížení sítě, takže občas jsou opravdu vysoké. U některých platforem můžeš narazit na další poplatky za prodej nebo vylistování NFT.

Pokud s tím vším začínáš, doporučuji se podívat na pár videí nebo článků o tom, jak fungují peněženky a jak nakupovat a prodávat na těchto trzích. Je to všechno dost nové a může být matoucí, ale když se do toho ponoříš, rychle to pochopíš.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
Richard Žemlička
Richard Žemlička