Charts.cz/Fórum/Co to vlastně je divergence a jak ji použít při rozhodování o investicích?

Co to vlastně je divergence a jak ji použít při rozhodování o investicích?

Jsem trochu zmatený ohledně pojmu divergence. Četl jsem, že je to něco, co by mohlo pomoci v investování, ale nejsem si úplně jistý, co to přesně znamená. Slyšel jsem, že se používá především v technické analýze, ale jak to vlastně funguje? Můžete mi prosím vysvětlit, co to divergence je a jak ji mohu využít při rozhodování o investicích? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní příklady, kdy divergence pomohla nebo naopak uškodila investorům. A co třeba různé typy divergenční signály – jak se liší mezi sebou a na co si dávat pozor? Jaký je ten správný moment pro reakci na divergenci při obchodování s akciemi nebo kryptoměnami? Myslím, že bych mohl udělat lepší investiční rozhodnutí, kdybych tohle všechno pochopil lépe. Díky za pomoc!

124 slov
1.2 minut čtení
4. 7. 2024
Roman Kroupa
Roman Kroupa

Divergence je vlastně rozdíl mezi cenovým pohybem a indikátory, co sleduješ, jako třeba RSI nebo MACD. Když cena akcie roste, ale tvůj indikátor klesá (nebo naopak), to je divergence. Při investování ti to může naznačit, že trend se možná otočí – třeba že růst ceny není udržitelný. Často se používá v technické analýze, protože ti pomůže najít možné obraty trendu a tím i příležitosti k nákupu nebo prodeji.

Existují dva typy divergencí: pozitivní a negativní. Pozitivní divergence se děje, když cena klesá, ale indikátor roste – znamená to, že by mohla přijít změna směru nahoru. Negativní divergence je opak, takže když cena stoupá a indikátor klesá, může to být signál, že růst už nemá moc síly a mohlo by dojít k poklesu.

Kdy reagovat? Obecně je dobré počkat na potvrzení divergence – třeba na svíčkový pattern nebo další signály z trhu. Mnoho investorů udělalo chyby, když jen rychle reagovali na divergenci bez dalších důkazů. Zkrátka, divergence je skvělý nástroj pro analýzu, ale nejlépe funguje v kombinaci s jinými indikátory a metodami. Takže pokud jsi opatrný a děláš si domácí úkoly, můžeš se tímto způsobem posunout vpřed.

185 slov
1.9 minut čtení
18. 1. 2025
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý

Divergence je v podstatě rozpor mezi cenovým pohybem a indikátory, jako jsou RSI nebo MACD. Když cena akcie roste, ale indikátor klesá, to je medvědí divergence, což může naznačovat oslabení trendu. Naopak, když cena klesá a indikátor ukazuje růst, to je býčí divergence a může to signalizovat možné obrácení trendu nahoru. Důležité jsou různé typy divergence – klasická (normální) a skrytá. Klasická naznačuje obrat trendu, skrytá může znamenat pokračování trendu. Jak na to reagovat? Ideálně počkej na potvrzení signálu – třeba na proražení nějaké důležité úrovně nebo další svíčkový pattern. Divergence může být užitečný nástroj, ale je dobré ji používat v kombinaci s jinými metodami analýzy. Příklady? Třeba v bublině dot.com se objevila divergence, která varovala investory, ale spousta lidí ji ignorovala. Takže dávej pozor, abys nešel proti trendu bez solidních signálů.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Zdeňka Vlčková
Zdeňka Vlčková