Charts.cz/Fórum/Jak mám rozdělit peníze mezi akcie, kryptoměny a nemovitosti?

Jak mám rozdělit peníze mezi akcie, kryptoměny a nemovitosti?

Zajímá mě, jak bych měl optimálně rozdělit své peníze mezi akcie, kryptoměny a nemovitosti. Měl jsem v úmyslu investovat nějaké úspory, ale teď nevím, kde začít. Slyšel jsem, že akcie mohou přinést solidní výnosy, ale zároveň se obávám volatility trhu. Na druhou stranu kryptoměny mě fascinují, ale mám pocit, že je to příliš riskantní a nevyzpytatelné. A co nemovitosti? Vím, že investice do realit může být stabilní, ale potřebujete na to hodně peněz a také je to časově náročné. Jak byste doporučili rozložit investice? Má smysl mít všechno v jednom nebo je lepší diversifikovat? Je dobré mít třeba 50 % v akciích, 30 % v kryptoměnách a 20 % v nemovitostech? Co si o tom myslíte? Jaké faktory bych měl zohlednit při této volbě? Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké tipy nebo rady na základě vašich zkušeností? Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2023
Marcela Marešová
Marcela Marešová

Myslím, že je dobrý nápad diversifikovat, takže to rozdělení 50 % akcie, 30 % krypta a 20 % nemovitosti by mohlo fungovat. Akcie jsou fajn pro stabilní růst, ale jasně, kolísání trhu může být stresující. Krypto je super, pokud jsi ochotný riskovat a máš nervy z oceli, ale může to být fakt divoké. Nemovitosti jsou stabilní investice, ale musíš mít dost peněz a taky se na tom zapotíš.

Závisí to taky na tvém věku a investičních cílech. Jestli jsi mladší, můžeš si dovolit víc riskovat s kryptem a akciemi. Starší by mohli chtít víc do nemovitostí pro stabilitu. Zvažuj také likviditu - jak snadno ty peníze dostaneš zpět, když je potřebuješ. A nezapomeň na poplatky a daně, co s tím souvisí.

Každopádně se neboj začít s menší částkou a postupně to rozšiřovat, jak se zlepšíš v tom, co děláš.

139 slov
1.4 minut čtení
10. 5. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Rozdělení peněz mezi akcie, kryptoměny a nemovitosti je dost individuální, ale určitě je dobrý nápad diversifikovat. Akcie můžou přinést solidní výnosy, ale jo, ta volatilita je fakt problém. Pokud se rozhodneš investovat do akcií, tak bych doporučil začít s něčím stabilnějším, třeba ETF nebo dividendový akcie, aby sis rozložil riziko.

Kryptoměny jsou samozřejmě hodně lákavé, ale jak říkáš, je to riskantní. Možná bys měl začít s menším podílem, třeba 10-20 %, dokud si neuděláš lepší představu o trhu. Vždycky je dobrý mít na paměti, že ceny můžou hodně kolísat.

Nemovitosti jsou super dlouhodobá investice, ale jo, vyžadují víc peněz a času. Můžeš zkusit REITs (real estate investment trusts), což ti umožní investovat do realit bez nutnosti kupovat celou nemovitost.

Takže třeba 50 % akcie, 20 % kryptoměny a 30 % nemovitosti by mohlo být rozumné rozložení. A určitě se zamysli nad tím, jak dlouho chceš peníze investovat a jaký máš cíl – to ti pomůže určit optimální strategii. Drž se i nějakých základních pravidel investování a postupně se uvidí.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 4. 2024
Tereza Němcová
Tereza Němcová