Charts.cz/Fórum/Jak přesně zjistím tržní cenu nemovitosti?

Jak přesně zjistím tržní cenu nemovitosti?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá zjistit skutečná tržní cena nemovitosti? Vím, že existují různé metody, jako třeba porovnávací analýza nebo posouzení podle aktuálních nabídek v oblasti, ale jak to vlastně funguje v praxi? Mám na mysli nejenom to, jak najít ty správné údaje, ale i to, co vše je třeba zohlednit. Je to vůbec možné zjistit přesně, nebo se spíš jedná o odhad? Chci se vyhnout tomu, abych přeplatil, nebo naopak podcenil hodnotu. A jak moc se liší ceny podle různých lokalit? Jak důležité jsou faktory jako vybavení nemovitosti, stáří a poloha? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké online nástroje nebo webové stránky, které by mohly pomoci s tímto vyhledáváním. Mám pocit, že je toho tolik k uvážení a chtěl bych mít jasnější představu o celém procesu. Co třeba realitní makléři – jsou pro takové ocenění užiteční, nebo je lepší se spolehnout na vlastní výzkum? A co teprve investice do nemovitostí – jak si pak ověřit potenciální ziskovost a návratnost takové investice? Byl bych rád, kdyby mi mohl někdo přiblížit všechny tyto aspekty a dát mi tipy na co si dát pozor. Díky moc!

187 slov
1.9 minut čtení
6. 10. 2021
Oldřich Zajíc
Oldřich Zajíc

Zjistit tržní cenu nemovitosti je fakt docela složitý. Porovnávací analýza je fajn, to znamená srovnat nemovitosti, co se prodaly v okolí. Ale musíš si dávat pozor na to, jaké faktory ovlivňují cenu - poloha, stáří budovy, vybavení a tak dál. Třeba v centru města bude cena úplně jinde než na okraji. Zkus se podívat na realitní portály jako Sreality nebo Bezrealitky, tam najdeš aktuální nabídky a můžeš si udělat obrázek o cenách.

Online nástroje jako odhady cen od různých serverů taky pomůžou, ale ber to s rezervou, většinou to není stoprocentní. Makléři mají svoje know-how a můžou ti dát dobrý tipy, ale za to si účtují provizi. Takže pokud chceš ušetřit, udělej si vlastní průzkum.

Pokud jde o investice, tak se zaměř na potenciální ziskovost – zjisti náklady na provoz nemovitosti a porovnej je s možným pronájmem. To ti dá představu o návratnosti. Ale stejně platí, že ideální tržní cenu nikdy nedohodneš na 100 %, spíš se snaž najít rozumný střed.

161 slov
1.6 minut čtení
3. 5. 2024
Olga Růžičková
Olga Růžičková

Zjistit tržní cenu nemovitosti může bejt fakt oříšek, ale pár tipů ti můžu dát. Hlavně se zaměř na porovnávací analýzu, to znamená koukat na podobný nemovitosti v okolí, který se nedávno prodaly. Najdeš to třeba na realitních webech, kde máš i historii cen. Zohlednit bys měl lokalitu – jiná cena je v centru města a jiná na okraji nebo v malým městě. Faktory jako stáří, vybavení a stav nemovitosti maj taky obrovský vliv.

Jestli chceš mít lepší představu, koukni na online nástroje jako je cenový mapy nebo různé kalkulačky hodnoty nemovitostí. Ale pozor, jsou to jen odhady. Realitní makléři můžou být užiteční, mají zkušenosti a přehled o trhu, ale dej si pozor na jejich provize.

Pokud investuješ do nemovitostí, tak si udělej rozvahu ohledně nájmů a nákladů. Zjisti si průměrný nájem v oblasti a porovnej to s údržbou a dalšíma výdajema.

Celkově se snaž dělat co nejvíc vlastního výzkumu a mít víc zdrojů informací, abys měl jasnější obrázek o hodnotě nemovitosti.

160 slov
1.6 minut čtení
18. 12. 2023
Alois Brychta
Alois Brychta