Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je DeFi projekt důvěryhodný?

Jak zjistím, jestli je DeFi projekt důvěryhodný?

V poslední době se DeFi projekty stávají čím dál populárnějšími a lákají investory svými vysokými výnosy a inovativními řešeními. Ale jak vlastně poznám, jestli je nějaký konkrétní projekt důvěryhodný? Zkoušel jsem se podívat na různé recenze a hodnocení, ale někdy jsou názory dost rozporuplné. Je lepší řídit se nějakým konkrétním postupem nebo metodou? Zajímá mě, co všechno bych měl zohlednit při hodnocení těchto projektů. Hlavně by mě zajímalo, jak si ověřit tým za projektem – existují nějaké tipy, jak zjistit, kdo za tím stojí? A co whitepaper? Měl bych ho číst důkladně nebo stačí jen základní informace? Jak moc je důležitá komunita kolem projektu? Mám hledat aktivitu na sociálních sítích nebo na fórech? A co audit smart kontraktů? Jak moc je to relevantní v kontextu důvěryhodnosti projektu? Někde jsem slyšel, že by bylo dobré věnovat pozornost i partnerstvím, ale jak se správně zorientovat v těchto informacích? Zajímalo by mě také, zda jsou nějaké varovné signály, které bych měl brát v potaz, abych předešel případným podvodům. Děkuji za všechny rady a tipy!

171 slov
1.7 minut čtení
6. 11. 2024
Stanislav Dobeš
Stanislav Dobeš

Když hodnotíš DeFi projekt, je dobrý mít pár věcí na paměti. Nejprve se koukni na tým – zjisti, kdo za projektem stojí. Měli by mít zkušenosti v blockchainu a financích, zkús hledat jejich profily na LinkedIn nebo Twitteru. Whitepaper je důležitý, ale nebuď líný ho číst pořádně. Měl bys pochopit, co projekt dělá a jak to plánují zrealizovat.

Komunita okolo projektu taky hodně napoví, sleduj jejich aktivitu na sociálních sítích, Redditu nebo Discordu. Pokud se tam diskutuje a je tam zájem, je to většinou dobré znamení. Audit smart kontraktů je klíčový, protože ukazuje, že někdo zkontroloval kód a vymyslel, jak se vyhnout chybám.

Pozor si dej na přílišné sliby ohledně výnosů a celkově na projekty s nedostatečnou průhledností. Partnerství jsou fajn, ale musíš zkoumat, jestli jsou reálná a co konkrétně přinášejí. A nezapomeň, že pokud něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, asi to tak bude. Takže buď obezřetnej a dělej si důkladný průzkum.

156 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Karolína Šulcová
Karolína Šulcová

Zjistit, jestli je DeFi projekt důvěryhodný, chce čas a trochu průzkumu. První věc, co udělej, je prověřit tým. Hledej info o zakladatelích na LinkedInu nebo jiných platformách, jestli mají zkušenosti v oboru. Hodně projektů má i veřejné profile, tak se podívej, co dělali předtím.

Whitepaper je důležité číst, ne jen skenovat. Měl bys pochopit, co projekt dělá, jak plánují získat uživatele a co je jejich unikátní selling point. Když je to napsané nějak vágně nebo to nemá hlavu a patu, bacha.

Komunita je taky klíčová. Sleduj jejich sociální sítě a fóra – aktivní a zapálená komunita většinou znamená, že projekt má podporu a zájem. Pokud jsou na Redditu nebo Discordu aktivní diskuse, to je dobré znamení.

Audity smart kontraktů? Určitě se na ně ptej, protože to ukazuje na úsilí o bezpečnost. Pokud nemají audit nebo audit byl od nějaké pochybný firmy, tak radši pryč.

A teď ty partnerství – zkontroluj, kdo s nimi spolupracuje. Jestli mají renomované firmy jako partnery, může to být plus. Ale zase pozor na fake partnerství.

Varovné signály? Když projekt slibuje něco příliš dobrého na to, aby to byla pravda, radši si dej pozor. Takže pokud narazíš na sliby obrovských výnosů bez rizika nebo bez vysvětlení jak toho dosáhnou, můžeš být v problémech.

202 slov
2 minut čtení
14. 1. 2025
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová