Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Jak zjistit, které ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně zjistit, které ETF jsou nejlepší volbou pro dlouhodobé investice. Je toho tolik na výběr a je těžké se v tom vyznat. Narazil jsem na spoustu různých tipů a doporučení, ale co si o tom myslíte vy? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Zajímají mě hlavně výnosy a rizika spojená s jednotlivými fondy. Je dobré se dívat na historické výkony, nebo je lepší zaměřit se na něco jiného? Taktéž by mě zajímalo, jestli mají smysl ETF, které sledují konkrétní sektory, nebo by bylo rozumnější volit něco víc diverzifikovaného. A co třeba poplatky za správu - na to se taky musím zaměřit? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Jaké ETF doporučujete pro dlouhodobou strategii a jak jste k nim přišli? Děkuju moc za vaše rady!

136 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2023
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Tak já bych se zaměřil na pár základních věcí. Když vybíráš ETF na dlouhodobé investice, tak určitě se podívej na historické výkony, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Dobrý ukazatel je i volatilita – čím nižší, tím lepší pro dlouhodobé držení. Poplatky za správu jsou taky důležitý faktor, snaž se vybrat něco s nízkými náklady, aby ti to nesnížilo výnosy.

Co se týká sektoru, tak diverzifikace je klíčová. Mít ETF, který sleduje celý trh nebo několik sektorů, je většinou rozumnější než sázet jen na jeden konkrétní, i když to může být lákavé. Také si dej pozor na likviditu fondu – lépe je mít ETF s vyšším objemem obchodování, abys měl jistotu, že ho kdykoliv prodáš bez problému.

Nakonec doporučuji pročíst pár recenzí a možná se podívat na nějaký screener ETF online. Hlavně si dej pozor na to, co ti vyhovuje a co pasuje do tvého investičního plánu. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2023
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Když zvažuješ ETF pro dlouhodobé investice, tak nejdůležitější je určitě diverzifikace. Místo zaměření na jednotlivé sektory, které můžou být volatilní, se radši podívej na fondy sledující široké trhy jako S&P 500 nebo MSCI World. Historické výkony sice dávají nějaký přehled, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Důležitý je taky poměr nákladů – nízké poplatky za správu (TER) znamenají víc peněz pro tebe v dlouhodobém horizontu. Zkus se dívat i na likviditu ETF, aby nebyl problém s obchodováním. Obecně platí, že větší a zavedené fondy mají menší riziko než ty nové neznámé. Pokud jsi v tomhle nováček, může být rozumné začít s něčím jako je total stock market ETF nebo globálním indexovým fondem. A hlavně si ujasni svůj investiční cíl a toleranci k riziku, to ti hodně pomůže při výběru.

130 slov
1.3 minut čtení
17. 4. 2023
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová