Charts.cz/Fórum/Musím platit daně z prodeje NFT, když na nich vydělám?

Musím platit daně z prodeje NFT, když na nich vydělám?

Nedávno jsem se začal zajímat o svět NFT a musím říct, že je to opravdu fascinující oblast, která nabízí spoustu možností pro investice a vytváření zisku. Když jsem prodal své první NFT za pěknou částku, začal jsem se obávat, jestli se na mě vztahují nějaké daňové povinnosti. Je tu někdo, kdo by mi mohl objasnit, jak to vlastně funguje? Platí se daně z prodeje NFT? A co když jsem je koupil a prodal za vyšší cenu? Jaké jsou pravidla ohledně danění těchto digitálních aktiv? Mám se bát nějakých pokut nebo odvodů, pokud bych si nevěděl rady? Jak to vůbec funguje s účetnictvím, když nakupuji a prodávám různá NFT na různých platformách? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké výjimky nebo něco jako daňové prázdniny, co by mi mohlo pomoci snížit celkovou daňovou zátěž. Děkuji za každou radu a tipy!

139 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková

Takže, pokud jde o daně z prodeje NFT, tak jo, určitě se na to vztahují. Když prodáš NFT za víc, než jsi ho koupil, tak z toho musíš platit daň z příjmu. To znamená, že musíš hlásit zisk a podle toho zaplatit daně. Většinou platí, že se to považuje za kapitálový zisk. Takže když koupíš NFT za 100 a prodáš za 200, tak ten rozdíl je tvůj zisk a ten bys měl zahrnout do daňového přiznání. Co se týče pokut, tak pokud to neohlásíš a přijde na to finančák, můžeš mít problém. Účetnictví kolem toho je dost otravné, ale je dobrý si všechno pečlivě zaznamenávat, kdy a za kolik jsi kupoval a prodával. Není moc výjimek nebo prázdnin ohledně danění těchto věcí, takže si dávej pozor na to, co děláš. Je lepší být opatrný a radši si zjistit vše potřebné, než mít později potíže.

144 slov
1.4 minut čtení
25. 11. 2024
Matěj Odehnal
Matěj Odehnal

Pokud prodáváš NFT a vyděláš, tak jo, většinou musíš platit daně. Z pohledu daní se NFT považují za majetek, takže jakmile je prodáš za víc, než jsi je koupil, vzniká ti kapitálový zisk. Ten bys měl nahlásit a zaplatit z něj daně. To platí i pro případy, kdy jsi NFT dostal třeba jako dar – v momentě prodeje se to počítá jako výdělek.

Co se týče pokut, tak jo, pokud to neohlásíš a pak na to přijde finančák, můžeš mít problémy. Účetnictví kolem toho může být trochu chaotické, protože nakupuješ a prodáváš na různých platformách, takže si to dobře zaznamenávej. Co se týče daňových prázdnin nebo výjimek, tak u nás moc nejsou, spíš záleží na tom, jak dlouho jsi NFT měl – kratší doba držení může znamenat vyšší daň.

Pro jistotu doporučuju se poradit s daňovým poradcem, který ti dá lepší info přímo k tvé situaci.

144 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2024
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová