Charts.cz/Fórum/Jak začít vydělávat na prodeji NFT?

Jak začít vydělávat na prodeji NFT?

Zajímá mě, jak to vlastně funguje s tím prodejem NFT. Hrozně ráda bych zkusila vydělat nějaké peníze na tom trhu, ale vůbec nevím, od čeho začít. Jsem laik a slyšela jsem, že je to teď hodně populární, ale zároveň mi přijde, že je to tak složité. Jaké jsou prvotní kroky, které bych měla udělat? Myslíte, že je potřeba mít nějaké technické znalosti nebo umět něco speciálního? Mám pár nápadů na digitální umění, které bych chtěla prodat jako NFT, ale nevím, jaký postup by měl být. Na kterých platformách se dá NFT prodávat? A co všechno potřebuji k tomu, abych mohla začít? Musím se registrovat někde speciálně? Jak je to s poplatky za prodej? A co když se mi nepodaří nic prodat? Je to riziko a jak se tomu vyhnout? Budu vděčná za jakékoli rady a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s tímto světem. Díky moc!

148 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Tak začít s prodejem NFT není zas tak složitý, jak to vypadá. První věc, co potřebuješ, je peněženka na kryptoměny, jako je MetaMask nebo Coinbase Wallet. To ti umožní ukládat a spravovat tvé NFT a také ether (ETH) pro pokrytí poplatků. Pak si vyber platformu, kde chceš prodávat – nejznámější jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má svoje specifika, takže si to projdi a zvol tu, která ti sedí nejvíc.

Když máš peněženku a vybranou platformu, můžeš začít vytvářet svá NFT. Můžeš digitální umění nahrát přímo na platformu a nastavit si cenu. Jo, k tomu budeš potřebovat nějaké technické znalosti ohledně formátu souborů a možná i trochu grafiky, ale není to nutnost – když máš dobrý nápad a umění, můžeš to udělat jednoduše.

Co se týká poplatků, většinou se platí za minting (vytvoření NFT) a provize z prodeje. Tyto poplatky se liší podle platformy. A ano, je to riziko, že nic neprodáš – trh je hodně konkurenční. Ale můžeš se tomu vyhnout tím, že dobře propaguješ své dílo na sociálních sítích nebo komunitních fórech. Zkrátka, zapoj se do komunity a buď aktivní.

A pokud se ti nic neprodá? No, tak to prostě zkusíš znovu a třeba vymyslíš něco lepšího. Nenech se odradit a uč se z každého pokusu.

205 slov
2.1 minut čtení
2. 7. 2024
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Tak jo, začít s NFT může vypadat složitě, ale je to vlastně docela jednoduchý, když víš, co dělat. Nejprv si musíš udělat peněženku na kryptoměny, jako je MetaMask. Tady budeš mít svoje Ethereum, což je většina NFT platforem. Pak se podívej na nějaké tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Tyhle místa jsou dost populární pro prodej NFT.

A teď k tomu umění – pokud máš něco, co chceš prodat, tak to prostě nahraj na platformu. Budeš muset zaplatit poplatek za minting (vytvoření NFT), což je něco jako poplatek za zpracování. Ujisti se, že máš dost Etherea na pokrytí těchto nákladů.

K technickým znalostem – není to nutný, ale trocha základního chápání kryptoměn a blockchainu ti určitě nepomůže uškodit. Takže si dej pozor na to, jak fungují smart kontrakty a jak funguje trh.

Riziko tu vždycky je – můžeš strávit čas a energii něčím, co se neprodá. Ale nejlepší je zkoušet a učit se z každého pokusu. Hlavně se nenech odradit a zkus být aktivní v komunitě – sleduj trendy a co se prodává. Hodně štěstí!

173 slov
1.7 minut čtení
25. 8. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá