Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi dluhopisy a akciemi pro začátečníky?

Jaký je rozdíl mezi dluhopisy a akciemi pro začátečníky?

Zajímalo by mě, jestli byste mi mohli vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi dluhopisy a akciemi. Jsem úplný začátečník a zatím jsem se do investování moc nepouštěl, ale rád bych se dozvěděl víc o tom, jak fungují tyto dvě možnosti. Slyšel jsem, že akcie jsou vlastně podíly ve firmách a že s nimi souvisí nějaká rizika a volatility, zatímco dluhopisy jsou něco jako půjčky, které poskytnete vládě nebo firmy a dostanete úroky. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do akcií oproti dluhopisům? Je pravda, že akcie mohou přinést vyšší výnosy, ale také větší rizika? A co dluhopisy, jsou bezpečnější volbou pro začátečníka? Můžete mi přiblížit, jak se dá s nimi obchodovat a co bych měl mít na paměti při rozhodování o investicích? Taky bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat do obou nebo se zaměřit jen na jedno z toho. Pokud máte nějaké tipy pro začátečníky, budu moc vděčný. Děkuji!

157 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2023
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová

Takže, dluhopisy a akcie, to je fakt důležité rozlišovat. Akcie jsou vlastně kousky firmy, když koupíš akcie, stáváš se spoluvlastníkem. No a to přináší možnost vyšších výnosů, ale taky větší rizika, protože hodnota akcií kolísá podle toho, jak se firmě daří a jak se hýbe trh. Můžeš na tom vydělat, ale klidně i prodělat.

Na druhou stranu dluhopisy jsou víc jako půjčky. Když koupíš dluhopis, půjčuješ peníze vládě nebo firmě a oni ti za to platí úroky, prostě jako když ti někdo dluží. To je obvykle bezpečnější investice, ale výnosy bývají nižší než u akcií.

Pokud jde o obchodování, s akciemi můžeš snadno začít na burze přes brokera. U dluhopisů to může být složitější, protože ne všechny jsou volně obchodovatelné.

Je dobrý mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy – akcie pro potenciální růst a dluhopisy pro stabilitu. Pro začátečníka bych doporučil začít s něčím jednoduchým jako ETF (což jsou fondy skládající se z akcií nebo dluhopisů), aby sis to trochu osahal bez velkého rizika. A pamatuj na diversifikaci, rozložit peníze do víc věcí je vždycky lepší.

175 slov
1.8 minut čtení
8. 10. 2024
Markéta Vejvodová
Markéta Vejvodová

Rozdíl mezi dluhopisy a akciemi je v tom, že akcie ti dávají podíl ve firmě, zatímco dluhopis je víc jako půjčka, kterou dáváš vládě nebo firmě. Když koupíš akcie, můžeš profitovat ze zisků firmy, ale pokud se jí nedaří, můžeš i prodělat. Akcie jsou prostě riskantnější a mají větší kolísání cen. Na druhou stranu, dluhopisy ti přinášejí pravidelný úrok, takže jsou považovány za bezpečnější investici. Ale vyplácení úroků může být nižší než potenciální výnosy z akcií.

Co se týče obchodování, akcie kupuješ přes burzu, zatímco dluhopisy můžeš koupit přímo od emitentů nebo na sekundárním trhu. Obecně platí, že diverzifikace je fajn - mít nějaké akcie i dluhopisy ti může pomoct rozložit riziko. Takže pokud jsi začátečník, možná začni s menším množstvím akcií a přidej i nějaké dluhopisy pro stabilitu. Hlavně si udělej domácí úkol a informuj se o trhu.

139 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2023
Natálie Švecová
Natálie Švecová