Charts.cz/Fórum/Kde najít informace o výnosech dluhopisů?

Kde najít informace o výnosech dluhopisů?

Potřeboval bych poradit, kde vlastně hledat informace ohledně výnosů dluhopisů. Zajímá mě, jak se tyto výnosy vypočítávají a kde se dá zjistit, které dluhopisy mají v současnosti nejlepší výnosnost. Slyšel jsem, že je důležité sledovat úrokové sazby a ekonomické zprávy, ale nejsem si jistý, jak s tím začít. Existují nějaké webové stránky nebo aplikace, které by mi mohly pomoci získat aktuální a spolehlivé údaje o výnosech různých typů dluhopisů? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké specializované portály nebo fóra, kde se diskutuje o dluhopisech a jejich výnosech. Rád bych věděl, zda se vyplatí investovat do státních dluhopisů nebo do korporátních a jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly ve výnosech. Budu vděčný za jakékoli tipy nebo doporučení na strategie, jak efektivně vyhledávat tyto informace.

124 slov
1.2 minut čtení
8. 9. 2023
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková

Jo, tak info o výnosech dluhopisů se dá najít na několika místech. Začít můžeš třeba na stránkách burzy, jako je Praha nebo nějaký mezinárodní trhy. Tam mají přehledy různých dluhopisů a jejich aktuální výnosy. Další možností jsou finanční portály jako Yahoo Finance nebo Bloomberg, kde máš nejen výnosy, ale i analýzy a ekonomické zprávy, co ovlivňují sazby.

Když mluvíme o výpočtu, tak základní vzorec je v podstatě roční úrok děleno aktuální cenou dluhopisu. A jo, úrokové sazby hrají velkou roli – když sazby rostou, ceny dluhopisů klesají a naopak.

Pokud chceš víc info a tipy od lidí, mrkni na fóra jako Reddit nebo specializovaný weby pro investory. Taky se tam diskutuje o korporátních vs. státních dluhopisech a jejich rizicích a výnosech. Státní bývají bezpečnější, ale korporátní můžou nabízet vyšší výnosy za větší riziko.

Zkus si udělat nějaký vlastní průzkum a srovnávat ty nabídky. Je to trochu náročný, ale s tím správným přístupem to zvládneš.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Jo, tak ohledně výnosů dluhopisů, nejlepší je začít na stránkách jako je Yahoo Finance nebo Bloomberg. Ty mají docela dobré tabulky s aktuálními výnosy různých dluhopisů, včetně státních a korporátních. Taky se dá použít aplikace jako Investing.com, kde najdeš všechny potřebný info v přehledný podobě. Pokud tě zajímají konkrétní výpočty, tak většinou se to počítá jako úrok z dluhopisu dělený jeho cenou. Jinak sleduj úrokový sazby, to hodně ovlivňuje ceny dluhopisů a jejich výnosnost.

Fóra jako Reddit (subreddit r/investing) nebo nějaký specializovaný stránky o investování ti můžou poskytnout další tipy a názory na to, co se teď vyplatí kupovat. Rozdíl mezi státníma a korporátníma dluhopisama je v riziku - státní jsou bezpečnější, ale často mají nižší výnosy. Korporátní můžou nabízet víc, ale riziko selhání je tam vyšší. Takže záleží na tom, co preferuješ - jistotu nebo vyšší potenciální zisky. Hlavně si dej pozor na ratingy dluhopisů, pokud chceš investovat do korporátních.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 1. 2025
Josef Janků
Josef Janků