Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout ztrátám při investování do kryptoměn?

Jak se vyhnout ztrátám při investování do kryptoměn?

Investování do kryptoměn je v dnešní době stále populárnější, ale zároveň velmi riskantní. Mám pocit, že je hrozně snadné přijít o peníze, zvlášť když člověk nemá dostatečné zkušenosti nebo znalosti. Jak se vlastně dá vyhnout ztrátám? Existují nějaké osvědčené strategie nebo tipy, které by mi mohly pomoci? Například, je lepší investovat do stabilních a známějších mincí, jako je Bitcoin nebo Ethereum, nebo se vyplatí zkoušet nějaké nové altcoiny? A co stop-loss příkazy? Fungují opravdu tak, jak se říká, nebo je to jen další způsob, jak o peníze přijít? Vím, že hodně lidí doporučuje diversifikaci portfolia, ale jak moc bych měl rozložit své investice? Může mi vůbec někdo říct, jaký je ideální poměr mezi různými aktivy v portfoliu? A co psychologické aspekty investování? Jak se vyrovnat s emocemi, když cena kryptoměny klesá? Není snadné udržet si klid a rozvahu. Opravdu platí to pravidlo "nákup a držení" nebo bych měl raději často obchodovat a snažit se využít každého pohybu na trhu? Rád bych se dozvěděl i o některých nástrojích nebo aplikacích, které by mi mohly pomoci sledovat trhy a měnit své investice včas. No a co se týče regulací a bezpečnosti – jak moc bych měl brát v úvahu různá rizika spojená s podvody nebo hacky na burzách? Je nějaký způsob, jak zajistit své investice tak, abych se vyhnul těmto problémům? Těch otázek je strašně moc a já bych byl fakt rád za jakékoli rady nebo zkušenosti od lidí, kteří už mají něco za sebou. Jak to vlastně děláte vy?

248 slov
2.5 minut čtení
9. 11. 2023
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Investování do kryptoměn je fakt o nervy a chce to klid. Základ je mít dobrý plán a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Hodně lidí se zaměřuje na známé mince jako Bitcoin a Ethereum, což je rozumné, protože ty jsou stabilnější. Nové altcoiny můžou přinést velký zisk, ale taky velké riziko. Stop-loss příkazy můžou být užitečné, ale ne vždy fungují jak mají, hlavně během velkých propadů trhu.

Diverzifikace má smysl, ale řek bych, že stačí mít třeba 3-5 různých mincí v portfoliu. Když se trh hýbe, je těžký udržet klid, ale psychika je fakt důležitá. Nákup a držení je fajn strategie na dlouho, ale pokud jsi víc aktivní investor, tak můžeš zkoušet obchodovat a sledovat trendy.

Na sledování trhu doporučuju aplikace jako Blockfolio nebo CoinMarketCap. Čím víc informací máš, tím lépe se rozhoduješ. A co se týče bezpečnosti, používej hardwarové peněženky na uchovávání větších částek a důvěryhodné burzy. Regulace se mění, tak sleduj novinky a buď opatrný na podvody. Hlavně si dej pozor na emoce – to je asi největší nepřítel investora.

171 slov
1.7 minut čtení
8. 12. 2024
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Investování do kryptoměn je fakt náročný a má svý rizika. Snaž se vybírat známější kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum, protože ty mají větší stabilitu. Nové altcoiny můžou být lákavý, ale často jsou hodně volatilní a můžeš snadno přijít o prachy. Stop-loss příkazy fungujou, ale nejsou dokonalý, protože trh může krátkodobě spadnout a ty prodáš ve ztrátě, když se to pak rychle vrátí zpátky.

Diversifikace je klíčová, ale nešetři s ní – rozlož si investice mezi pár různých mincí. Třeba 60% do stabilních mincí a zbytek do experimentálních projektů. Psychologie je taky důležitá, když cena padá, snaž se nepanikařit. Nákup a držení může fungovat, ale občas je dobrý sledovat trh a reagovat.

Sledovací aplikace ti můžou pomoct, zkusi CoinMarketCap nebo Blockfolio. A co se týče bezpečnosti – drž svoje mince v hardwarové peněžence a ne na burzách, kde jsou hacky častý. Vždycky si dej pozor na podvodný projekty a dělej si vlastní průzkum. Drž se základních pravidel a buď opatrnej.

157 slov
1.6 minut čtení
15. 11. 2023
Karel Pešta
Karel Pešta