Charts.cz/Fórum/Jakou peněženku použít pro Bitcoin?

Jakou peněženku použít pro Bitcoin?

Když se rozhodnu investovat do Bitcoinu, tak mě hned napadne, jak nejlépe uchovávat své kryptoměny. Je toho tolik na výběr! Slyšel jsem o různých typech peněženek, jako jsou hardwarové, softwarové, mobilní a online peněženky. Ale co je vlastně nejlepší? Rozhodně chci mít svůj Bitcoin v bezpečí, takže nevím, jestli je lepší zvolit hardwarovou peněženku, nebo spíš nějakou mobilní variantu. Hlavně aby byla uživatelsky přívětivá, protože nejsem žádný technický génius. Co třeba ty online peněženky? Jsou vůbec bezpečné? Mám strach z hacknutí a ztráty svých investic. Od kamarádů jsem slyšel, že hardwarové peněženky jsou víc bezpečné, ale přece jenom nevím, jestli se mi do toho chce investovat. Jaké máte zkušenosti s různými typy peněženek? Jakou byste doporučili začátečníkovi? Dají se nějak porovnat poplatky nebo rychlost transakcí mezi těmito peněženkami? A co související funkce jako podpora různých kryptoměn? Rád bych věděl, jestli byste doporučili nějakou konkrétní značku nebo typ peněženky. Je lepší mít všechno na jednom místě nebo rozdělovat mezi více peněženkami pro větší bezpečnost? Kdybych měl začít s jednou peněženkou, která by to měla být? Děkuji za všechny rady a tipy!

180 slov
1.8 minut čtení
4. 12. 2022
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Pokud hledáš peněženku na Bitcoin, tak hardwarovky jsou fakt dobrá volba, pokud chceš mít maximální bezpečnost. Třeba Ledger nebo Trezor jsou populární a neměl bys s nimi mít problém. Hlavně že ti to uchová offline, takže se nedáš tolik ohrozit hackama. Mobilní peněženky jako Trust Wallet nebo Exodus jsou zase super pro rychlé transakce a snadnou manipulaci, ale musíš mít na paměti, že můžou být zranitelné pokud máš telefon napadený. Online peněženky jsou pohodlné, ale tam už je větší riziko, protože vše běží na serveru někoho jiného. Rád bych doporučil mít alespoň část Bitcoinů v hardwarce a zbytek třeba v mobilce. Rozděl to mezi víc peněženek pro větší klid v duši. Co se týče poplatků a rychlosti, to se dost liší podle typu peněženky, ale většinou na mobilkách je to rychlejší než na hardwarovkách. Takže začni s něčím jako Ledger pro bezpečnost a pak klidně zkus nějakou mobilku pro každodenní používání.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2025
Alena Přibylová
Alena Přibylová

Když jde o peněženky na Bitcoin, tak doporučuji začít s hardwarovou peněženkou, protože je to fakt bezpečný způsob, jak si uchovat kryptoměny. I když můžeš mít pocit, že to je drahé, tak se ti to vyplatí, zvlášť pokud investuješ větší částky. Třeba Ledger nebo Trezor jsou super volby a mají i uživatelsky přívětivé rozhraní. Mobilní peněženky jako Exodus nebo Trust Wallet jsou taky fajn pro rychlé transakce a snadnou manipulaci, ale mají nižší úroveň zabezpečení než hardwarovky. Online peněženky bych moc nedoporučoval, protože tam hrozí větší riziko hacknutí. Jo a co se týče poplatků a rychlosti, záleží na konkrétních peněženkách a sítích, ale většinou jsou s tím nějaké náklady u každé varianty. Rozhodně bych nedával všechny coin do jedné peněženky, čím víc jich máš, tím víc rozložíš riziko. Pokud chceš začít s jednou peněžkou, tak jdi do Ledgeru – je to osvědčená klasika.

143 slov
1.4 minut čtení
13. 11. 2023
Marie Pazderová
Marie Pazderová