Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací portfolia, když mám jen málo peněz?

Jak začít s diversifikací portfolia, když mám jen málo peněz?

Mám na srdci jednu otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Vím, že diversifikace portfolia je klíčová pro snížení rizika při investování, ale co když mám opravdu málo peněz, třeba jen pár tisíc korun? Jak bych měl začít s touto diversifikací? Je možné vůbec rozložit investice na malé částky tak, aby to mělo smysl? Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní strategie, které bych mohl použít, nebo jestli existují platformy, které umožňují investovat i s menším množstvím peněz? Co třeba akcie nebo ETF – je lepší investovat do jednotlivých akcií, nebo se zaměřit na fondy? A co s kryptoměnami a NFT? Mám se do nich pustit hned na začátku, nebo raději počkat, až budu mít více peněz? Úplně nevím ani jak začít vyhledávat informace nebo jak si sestavit plán. Napadá mě také, jestli je rozumné začít investovat do realit, i když mám na účtu jen omezenou částku. Vím, že diversifikace může být klíčem k úspěchu v investování, ale jak to udělat správně bez toho, abych riskoval všechno? Co byste mi doporučili jako první kroky k tomu, abych dokázal vytvořit rozmanité portfolio i s malými úsporami?

185 slov
1.9 minut čtení
19. 9. 2021
Blanka Benešová
Blanka Benešová

Takže, když máš pár tisíc a chceš diversifikovat, není to zas tak složitý. Hlavně začni tím, že se podíváš na ETF. Ty jsou super, protože ti umožňují investovat do více akcií najednou a nemusíš mít hromadu peněz na jednu akcii. Třeba různé indexové fondy ti rozloží riziko a můžeš začít i s malými částkami.

Další věc je, že si můžeš zřídit účet na nějaké platformě, co umožňuje investování bez vysokých poplatků. Existuje i spousta brokerů, kde můžeš nakupovat akcie nebo ETF a neplatíš za každou transakci tolik. Takhle se dá snadno rozložit riziko a mít v portfoliu víc různých aktiv.

Kryptoměny a NFT? To bych zatím moc neřešil, pokud nemáš dostatečné znalosti. Jsou super riskantní a s malým kapitálem bych do toho nešel. Realitní investice s pár tisíci taky moc nedávají smysl, tam potřebuješ větší vklady.

Pro začátek doporučuju zaměřit se na ty ETF a možná nějaké levné akcie, co mají dobré vyhlídky. A hlavně se vzdělávej – čti články, sleduj videa o investování. Stačí začít pomalu a uvidíš, jak se ti to rozroste.

172 slov
1.7 minut čtení
3. 7. 2024
Daniela Světlíková
Daniela Světlíková

Myslím, že začít s diversifikací, když máš málo peněz, není zas tak složitý. Prvně, investice do ETF je super volba. Ty umožňují koupit si kousek z mnoha akcií najednou, takže se ti to hezky rozloží. Místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, co může být drahé a riskantní, radši jdi do těchto fondů. Existuje spousta platforem, co ti dovolí investovat i s pár stovkama. Zkus třeba nějaké investiční aplikace nebo robo-advisory služby.

Co se týče kryptoměn a NFT, můžeš na to počkat. Jsou to hodně volatilní věci a pro začátečníka bych se spíš zaměřil na stabilnější investice. Realitní investice s malými částkami je složitější, ale můžeš zkusit REITs (Real Estate Investment Trusts), ty ti taky umožní investovat do nemovitostí bez toho, abys musel mít celou nemovitost.

Jinak doporučuji si udělat plán – zjisti si víc o různých typech investic a jak fungují. Někde se to dá najít zadarmo a je to fajn začátek. Hlavně buď trpělivý a neinvestuj všechno hned – pomalu buduj portfolio a uč se za pochodu.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 5. 2024
Josef Trnka
Josef Trnka